Brexiti toetaja Ramsgate´i linnas. Foto: AFP/Scanpix
Maailm
14. mai 2018, 20:37

BREXITLASED: meid solvab, et meid suitsusinkideks hüütakse! (13)

Brexiti ehk Suurbritannia Euroliidust lahkumise pooldajad on pahased. Brexiti-vastased kutsuvad neid solvava nimega: suitsusink (ingl. k. gammon). Kas tegu on rassistliku hüüdnimega?

Ajakiri New Musical Express kirjutab, et brexitlastele ei meeldi, kui neid suitsusingiks kutsutakse. Millest on selline hüüdnimi üldse tulnud?

Kuna stereotüüpne keskmine brexitlane on valgenahaline vanem või keskeas inimene, kes armastab aega pubis veeta - ning kelle kergelt punetav nahatoon õllelembusest kõneleb - on õnnetute brexitlaste mõnitajad leidnud, et tüüpiline vastaspoole esindaja näeb nahavärvuse poolest just suitsusingi moodi välja. Ja kui eesti keeles öeldakse kellegi pahura iseloomustamiseks kibestunud, siis inglise keeles kasutatakse selle omaduse puhul sõna soolane, salty. Nagu hästi suitsutatud sink.

Brexiti pooldajad leiavad, et selline narrimine on nende suhtes rassistlik. Euromeelsed britid õigustavad end aga sellega, et brexitlased, kellest paljude jaoks tuleneb eurovastasus vastumeelsusest teiste rahvuste - idaeurooplased, moslemid - suunal, on silmakirjalikud, kui ise väikese hüüdnime peale solvuvad. Mida arvab Õhtulehe lugeja?