Wim Wenders ja tema filmitiim Cannes'is. Foto: Erlend Štaub
Film
14. mai 2018, 15:14

Cannes 2018: Wim Wenders väntas dokfilmi paavst Franciscusest

Cannes'i festivalil nii parima režissööri auhinna ("Taevas Berliini kohal") kui ka Kuldse Palmioksa ("Pariis, Texas") võitnud Wim Wenders on tagasi – sedapuhku värske dokumentaalfilmiga paavst Franciscusest.

72aastane saksa kineast esitles pühapäeval Cannes'is filmi "Pope Francis: A Man of His Word", mis linastus väljaspool võistlusprogrammi. Hollywood Reporteri intervjuus toonitas Wenders, et ei tahtnud vändata paavsti biograafiat.

"See pole film ühest inimesest, see on film tema lootustest ja soovidest seoses kiriku ja inimkonnaga. Ma ei tahtnud tüüpiliste rääkivate peadega filmi. Tahtsin, et paavst räägiks vaatajaga silmast silma olukorras." 

Kineast kohtus kirikupeaga neljal pikal pärastlõunal. "Muidugi olin enne temaga kohtumist läbi lugenud kõik, mis ta kirjutanud oli, nii et mul oli tunne, et tean teda. Aga ikkagi oli üllatav," rääkis Wenders.

Režissööri vapustas, et paavst tuli temaga kohtuma ihuüksi, vähimagi kaaskonnata, ühegi turvameheta. "Ta oli ääretult kohal ja ääretult valmis lihtsalt meie jaoks olemas olema. Mobiiltelefoni tal polnud. Ta oli väga tähelepanelik ja tervitas isiklikult iga meeskonnaliiget."

Kas juttu tuli ka kirikuskandaalidest, nagu näiteks laste kuritarvitamisest? "Käsitlesime neid kõiki. Paavst ei kohkunud millegi ees tagasi," ütles Wenders ja lisas, et kirikupea võinuks vabalt rääkida kümme tundi, kuid vaataja ei suuda üle poolteise tunni üheainsa inimese mõttelõnga jälgida. Seega sai film 96minutiline.

"Nii et mõningaid probleeme käsitleti lühemalt, kui võinuks. Aga see oli minu valik. Vatikan polnud vastu ühelegi kärpele ja lõplik montaaž oli igal juhul minu otsus," kinnitab Wenders.