Eurovisioni trofeeFoto: Thomas Hanses (EBU)
Üritused
12. mai 2018, 17:47

FOTOD | Vaata, milline näeb välja Eurovisioni võidutrofee

Eurovisioni võitja saab lisaks surematule aule ja kuulsusele auhinnaks ka legendaarse mikrofonikujulise Eurovisioni trofee. Sellisel kujul antakse auhinda alates 2008. aastast.
Eurovisioni trofee Foto: Thomas Hanses (EBU))

Igal aastal vahetub südame sees olev lipp trofeel selle maa lipuks, kes võistlust korraldab ning selle peale on graveeritud korraldajamaa nimi. Trofee autoriks on Kjell Engman, kes on klaasikunstnikuna töötanud 30 aastat. 

Eurovisioni trofee Foto: Thomas Hanses (EBU))

Võitjariigi laulu autorid ja heliloojad saavad samuti klaasist trofee, kuid selle väiksema variandi. Olemas on ka üks nii-öelda peatrofee, millel on lipu asemel üldine logo ning see seisab enamasti EBU peakorteri vastuvõtulauas, mis asub Šveitsis.  

Aastal 2009 jõudis Alexander Rybak võitja pressikonverentsile katkise trofeega, sest pani selle liiga suure hooga pärast võitu laval maha. Sellest ajast on auhinda täiendatud metallrõngastega, mis ülemist ja alumist osa koos hoiavad. Ka 2013. aastal läks trofee katki. Toonane võitja Emmelie de Forest laenas oma trofeed Taani rahvusmuuseumile ning kui sealsed töötajad karbi avasid, oli klaasmikrofon kahest kohast katki. Õnneks parandasid muuseumitöötajad selle professionaalselt ära.

Alexander Rybak katkise trofeega Foto: Eurovision.tv

Et trofee on õrn, tuleb seda käsitseda suure ettevaatusega ning seetõttu saavad sellega tegeleda vaid valitud inimesed Eurovisioni tiimist.