Brigita Murutar, Paul NeitsovFoto: kristjan lepp
Inimesed
13. mai 2018, 12:28

Brigita Murutar: emaks saamine muudab kõiki naisi (2)

"Eks emaks saamine muudab pea kõiki naisi. Põhiliselt muutub elurütm, millega kohanemine vajab natuke harjumist," räägib lauljanna Brigita Murutar, kes möödunud aasta oktoobris sai koos muusikust elukaaslase Paul Neitsoviga lapsevanemateks. Pere pesamuna, Loore, nägi ilmavalgust 6. oktoobril.

"Olin varasemalt öökull, passisin öö läbi üleval ja võimaluse korral magasin päevad maha," räägib Brigita. "Nüüd, kui laps läheb kell 10 õhtul magama ja ärkab kell 8 hommikul, on selline asi pea võimatu. Selles mõttes dikteerib laps seda elurütmi.

Emaks saamine muutnud Brigitat kaa teadlikumaks ja kõigele enam nii kergelt "jah" ei öelda."Olen õppinud eristama, mis on oluline, mis mitte. Päris tihti tuleb otsustada, kas üks õhtune üritus ja poolenisti magamata öö on väärt järgneva päeva poolenisti funktsioneerimist," ütleb Brigita.

"Varasemalt olin ka suhteliselt karmi loomuga, ei nutnud sisuliselt kunagi, olin isepäine ja möllasin palju ringi," tunnistab neiu. "Nüüd olen üpris emotsionaalseks muutunud - pisiasjad toovad rõõmupisaraid ja parimaks kohaks on kodu või kodukant. Naudin perega veedetud aega ning ringi tormamist püüan mõistlikkuse piires hoida.

Varasemalt on emadepäev möödunud ikka pereringis koogi ja lilledega.

Mida peab Brigita emaks olemise juures kõige suuremaks väljakutseks?

Emaks olemise juures on suurim väljakutse iseenda jaoks aja leidmine. "Laps vajab tohutult tähelepanu ja armastust. On olnud päevi, kus ei ole aega leida kasvõi see väike hetk, et juukseid kammida," lausub naine. "Enese eest hoolitsemine ja endaga  olemist ei tohiks aga unarusse jätta ka siis, kui oled emaks saanud," teab Brigita.

"Hea ema ei ole minu jaoks mingisugune kättesaamatu ideaal, kes koristab maja, peseb pesu, lapsi, riietab, kasib ja annab otsaette musi, laulab hällilaulu, paneb teki peale ja suudab sealjuures ise veel ideaalne välja näha. Head ema ei iseloomusta korras elamine või plekkideta riided lapse seljas," ütleb Brigita.

"Head ema iseloomustab minu arvates siiras naer lapse suul, sest kõht on täis. Hea ema on see, kes võtab sülle, hoolitseb oma lapsukese eest nii hästi kui võimalik. Hea ema on keegi, kes hoolitseb oma lapse eest lapse jaoks, mitte läbi fassaadi - oodates vaid ühiskonnna poolt heakskiitu. Hea ema on eelkõige armastav ema."