Rumeenia - The HumansFoto: Andres Putting (EBU)
Üritused
11. mai 2018, 17:59

Hävingute aasta! Lisaks Venemaale jäi esmakordselt Eurovisioni finaalist välja veel kaks riiki (27)

Eurovisioni poolfinaalid on selja taga ning finaal ees ja on paras aeg vaadata, keda sel aastal häving tabas. Räägitud on sellest, et Venemaa esmakordselt oma osalemisajaloo jooksul finaalist välja jäi, kuid sama saatus tabas veel kaht riiki.

Venemaa tegi oma Eurovisioni debüüdi aastal 1994 ning on võistlusel osalenud 20 korda. Kõik korrad on pääsetud finaali. Aastal 2008 tõi Dima Blian Venemaale võidu ning seitsmel korral on pääsetud esiviisikusse. Tänavune esindaja Julia Samoilova pidi tegelikult osalema juba mullu, kuid kuna ta oli esinenud annekteeritud Krimmis, ei lubanud Ukraina lauljat riiki. See aasta polnud tema jaoks eriti palju parem, sest finaaliuksed jäid suletuks. Eurovisionil räägitakse palju ka Julia vokaalsest esitusest - naine ei saanud oma loo kõrgte nootidega hakkama. Arvatakse ka, et Julia puhul võis Venemaa lihtsalt katsetada, kas nad pääsevad finaali, olenemata sellest, millise loo nad saadavad. 

Venemaa - Julia Samoilova Foto: Andres Putting (EBU))

Alates 2004. aastast, kui Eurovisionil võeti kasutusse poolfinaalide süsteem, on ka Rumeenia, kes esmakordselt osales aastal 1994, kenasti igal aastal finaali pääsenud. Kuuel aastal on pääsetud esikümnesse, kahel korral (2005 ja 2010) jäädud teiseks. Kaks aastat tagasi sai Rumeenia võistluselt aga disklahvi, sest nende rahvusringhääling oli Euroopa ringhäälingute liidule kõvasti võlgu. Sel aastal ei suutnud Rumeenia esindaja The Humans aga riiki finaali viia. 

Rumeenia - The Humans Foto: Andres Putting (EBU))

Aserbaidžaan hakkas Eurovisionil osalema aastal 2008. Neil on kümne aasta jooksul läinud väga hästi - 2011. aastal Aserbaidžaan võitis. Viiel järjestikusel aastal jõudsid nad ka esiviisikusse - aastal 2009 jäädi kolmandaks, 2010. aastal viiendaks, 2011. aastal võeti võit, 2012. aastal lõpetati neljandana ning 2013. aastal saadi teine koht. Tänavu jäi lauljatar Aisel looga "X My Heart" finaalist välja. 

Aserbaidžaan - Aisel Foto: Keit Paju

Ehk - enne tänavust Eurovisioni oli viis riiki, kes igal aastal finaali saanud, kuid nüüd on neid alles vaid kaks. 

Austraallased on suured alati olnud suured eurofännid ning 2015. aastal anti neile esmakordselt võimalus ka ise võistlustulle astuda. Siis lubati Austraalia otse finaali, kuid eelmisest aastast otsustati, et ka nemad peavad ennast poolfinaalis tõestama. Kuigi tänavu ei arvatud, et Jessica Mauboy finaali jõuab, läks siiski teisiti ja Austraalia on üks kahest riigist, kes on kõigil osalemisaastatel finaali saanud. 

Ka mullune võõrustajamaa Ukraina on hästi esinenud - 14 osalemiskorrast on nad 14 ka finaali pääsenud. Ukraina on lauluvõistluse võitnud kahel korral - 2005. aastal tõi neile võidu Ruslana looga "Wild Dances", aastal 2016 aga Jamala palaga "1944". Kuuel korral on pääsetud esiviisikusse, aastal 2007 jäi nende esindaja Verka Serduchka teiseks, sama juhtus Ani Lorakiga aastal 2008. 2013. aastal sai Zlata Ognevich kolmanda koha ning 2011. aastal jäi Mika Newton neljandaks. 

Vaatame järgmimsel aastal, kuidas edasi.