Adele Wismes, Christophe Honore, Denis Podalydes, Pierre Deladonchamps, Vincent LacosteFoto: Erlend Štaub
Film
11. mai 2018, 16:41

ÕHTULEHT CANNES'IS: keskpäeval võivad söögitänaval vastu jalutada smokinguga mehed (2)

Hetkel toimub Lõuna-Prantsusmaal Cannes'is suur filmifestival, mis kestab 19. maini. Kohalikku melu on nautimas ka Õhtulehe toimetaja, kes kirjeldab kohapeal toimuvat.

Võrreldes üritust meie PÖFF-iga, on erinevus suur. Kui PÖFF-i filmid linastuvad kinodes, siis Cannes'i omad teatrisaalides. "Kogu atmosfäär ja häälestus on väga teistsugune. Istudes kõige tagumises reas, tundub ekraan pisike. Samuti ei ole heliefektid nii võimsad kui näiteks Kosmoses," räägib ta.

"Cannes'il on kolm põhilist passi: turupass (mis on mõeldud filmitegijatele), meediapass ja festivalipass. Võimalusi, kuidas filme näha, on erinevaid. Põhiprogrammi filme saab vaatama minna kutsetega, mida on võimalik festivalipassiga taotleda. Selle puhul on kaks võimalust: kas saad kutse või mitte. Hommikuti on põhiprogrammi järellinastused." Kutseid taotles ta juba Eestis, kuid sai palju eitavaid vastuseid.

Iga päev seisab teatrimaja ees inimesi siltidega, kus on kirjas filmi nimi, mille kutset nad paluvad. "Praeguseks olen näinud kahte kutsega filmi. Üks inimene meie seltskonnast on saanud ühe kutse, kuid kaks inimest pole saanud veel ühtegi."

Samuti on punase vaiba üritused, kuhu on väga raske saada. "Punase vaiba etikett on väga rangelt paigas. Seal on kõige rohkem paanikat, enam ei tohi selfie’sid teha, sest järjekorrad on vaibal niigi pikad. Enne festivali saadeti passiomanikele kiri, kus oli juhend, mida punasele vaibale minnes selga panna tohib." Eelmisel aastal ei lastud näiteks ühte tüdrukut vaibale, sest ta ei kandnud kontsakingi, vaid baleriinasid. "Tänavapildis on lahe vaadata, kui südapäeval tuleb söögitänaval vastu kamp noormehi, kes on smokinguga," jagab ta muljeid.

Kui on tehtud festivali akrediteering ehk omatakse kaelakaarti, on sissepääs teatud programmidele elavas järjekorras. "Eile seisin poolteist tundi järjekorras ja sain hea koha. Üldiselt tuleks arvestada järjekorras seismiseks tund aega. Täna seisin ka tund aega, aga vales järjekorras. Muidu ei oleks midagi olnud, aga minu passiga ei pääsenud sinna sisse."

Igal õhtul toimuvad jahtide peal ka uhked peod. Kutseid kokteilipidudele saab nii restoranidest, järjekorras inimestega suheldes kui ka riikide esindustelkidest. "Meie korteri akna all oli eile Microsofti laev, kus tundus toimuvat korralik glämmipidu."

Peagi hakkab Õhtulehes ilmuma ka Cannes'i blogi, millel tasub kindlasti silm peal hoida!