Video: Gerly Mägi
Film
12. mai 2018, 21:33

ÕHTULEHT CANNES'IS: punase vaiba glamuuri varjutavad tundidepikkused järjekorrad

Printseslikud kleidid, uhked smokingud ja kõrvuni naeratavad staarid jätavad meedia vahendusel Cannes'i filmifestivalist laitmatu mulje. Glamuuri, kulda ja karda jätkub tegelikult vaid eliidile. Tavalise festivalikülastaja argipäev koosneb hoopis lauspäikese all tundide kaupa järjekorras seismisest.

Kujuta ette olukorda – sa oled Lõuna-Prantsusmaa paradiisis, ilm on nõnda soe, et pigem veedaks aega rannas, aga sina veedad tunde võõraste inimestega külg külje kõrval seistes. Kiusatus filmisaali asemel randa minna on suur, ent kui ettevalmistus ja valikud on hoolikalt tehtud, ei ole ebamugavustest suurt lugugi. 

OODATES FILMI: inimesed muutuvad ekstreemsetes tingimustes leidlikuks – kes varjab pead raamatuga, kes laseb sõbral enda eest järjekorras seista Foto: Gerly Mägi

Cannes'i filmifestivalil on filmide nägemiseks mitmeid mooduseid. Üks võimalus on taotleda kutseid põhiprogrammi filmidele (need kõige kuumemad festivali hitid!). Teine võimalus on pääseda seansile festivalipassiga, ent sissepääs on siis elavas järjekorras.

Kui õnnestub minna filmile, mille järjekord on siseruumides, on see tegelikult tore võimalus network'ida ehk leida uusi tuttavaid ning ajada pisut juttu. Nii võib saada häid filmisoovitusi, aga ka kutseid õhtustele pidudele, mis glamuursele Cannes'ile omaselt võivad toimuda näiteks jahtidel. 

Kogemused on aga näidanud, et sajameetrises (või pikemaski) järjekorras kannatamine ei pruugi veel oodatud meelelahutust tuua. Kuna teatrimaja, kus filme näidatakse, on kui üks suur labürint, ei pruugi alati esimese hooga õiget saba üles leida. Ühel leedukal läks aga suisa nii õnnetult, et ta sai seista esmalt tund aega ühes sabas, siis tund aega teises sabas ning lõpuks, kui oli aeg saali astuda, selgus, et ka see oli vale järjekord.

Nutikas eestlane küsib muidugi esmalt, kas kaaskannatajad tahavad ikka sama filmi vaadata ning siis vahetab vajadusel järjekorda. Ehkki ka siis ei pruugi hästi minna. Võib juhtuda ka nii, et saali mahub küll 1068 inimest, ent just sina oled järjekorras 1070. Murphy seadused, mis teha. :)

KAUAOODATUD KOHT: filmidele eelnevad sageli tutvustused tegijate poolt. Ingmar Bergmani "Seitsmenda pitsri" linastus Cannes'is Foto: Gerly Mägi

Lõuna-Prantsusmaa päikese all toimub juba 71. korda Cannes'i filmifestival. Õhtuleht hoiab punasel vaibal, värsketel filmidel ja glamuursetel pidudel lähedalt silma peal. Vaata ka galeriisid siit!