Näitusel olevad fotodFoto: Maxim Mjödov
Inimesed
11. mai 2018, 13:36

GALERII | Prügikasti kõrvalt leitud negatiividest sai näitus (1)

Fotograaf Maxim Mjödov leidis aastaid tagasi prügikasti kõrvalt hüljatud perealbumi negatiividest, millel ühe tundmatu 1950.–1960. aastate Nõukogude Eesti pere vaba aja veetmise lood. Sel nädalal sai äravisatud filmirullidest näitus. 
Foto: Maxim Mjödov

„Kaksteist aastat tagasi leidsin tänavalt prügikasti kõrvale jäetud paki 35mm filmirullidega. Tegemist oli üllatavalt hästi säilinud nõukogudeaegsete mustvalgete filmidega papist originaalümbristes. Miskipärast ei osanud ma kahtlustada, et enamus neist on juba täis pildistatud ja ära ilmutatud. Möödus kümmekond aastat, enne kui paki oma kapist jälle avastasin ning lõpuks karpe ja nende sisu lähemalt uurima hakkasin. Hariliku pliiatsi kritseldused pappümbristel paigutasid filmid aastaisse 1958-1968. Olin avastanud ühe Nõukogude Eesti pere arhiivi, mis üsnagi tavapäraselt jäädvustatud põhiliselt pühade ja puhkuste ajal. Enam kui tuhandet kaadrit läbi vaadates rullus mu ees lahti ere ja meeleolukas maailm täis lustlikke tegelaskujusid — nagu mustvalge komöödiaklassika,” rääkis Maxim Mjödov. 
 
Tallinnas Telliskivi Loomelinnakus Juhan Kuusi Dokfoto Keskuses avatud näitusel „Kanikulõ” („Puhkus”) on 30 suureformaadilst tööd, mis on negatiividest hõbeželatiin protsessi kasutades käsitsi ilmutatud ja toonitud erilise autoritehnikaga, eksponeeritud kõrvuti koos fotodega originaalümbristest.

Näituse avamine Foto: Arno Saar

Näitus jääb avatuks 27. juunini.