"Suve" tegijad pressikonverentsil Serebrennikovi tühja tooli ümber. Foto: Reuters/Scanpix
Film
10. mai 2018, 16:20

Koduarestis istuvat Vene režissööri asendas Cannes'is tühi tool

71. Cannes'i festivalil osaleb võistlusprogrammis Kirill Serebrennikovi uus film "Suvi", kuid Vene võimud on määranud lavastaja koduaresti ega lase teda festivalile.

Serebrennikov ("Õpilane") arreteeriti 1980. aastate alguse Peterburi undeground-rokiskeenest rääkiva "Suve" võtete ajal ning mõisteti riigiriisumises süüdistatuna koduaresti. Filmi monteeris ta juba koduseinte vahele vangistatult, tohtimata näitlejate ja tiimiliikmetega suhelda. 

Kuigi Cannes'i festivali korraldajad palusid Vene võime, et nood lubaksid režissööril Prantsusmaale sõita, jäi Serebrennikov saabumata. Pole ka ime: tal ei lubatud detsembris isegi oma balletilavastuse "Nurejev" esietendusele.

"Saime eile vastuse härra Putinilt, kes ütles Cannes'i festivalile ja Prantsuse valitsusele, et oleks meelsasti aidanud ... kuid Venemaal on kohtuvõim sõltumatu," ütles pressikonverentsi juhatanud Joel Chapron Reutersi teatel.

Rokkiv armastuslugu "Suvi" tugineb 1990. aastal 28aastasena autoõnnetuses surma saanud laulja Viktor Tsoi elul. Isa poolt Korea päritolu staari kehastab filmis Lõuna-Korea näitleja Teo Yoo, kes pidi stsenaariumi foneetiliselt pähe tuupima, kuna ta ei räägi vene keelt.

Reuters märgib, et "Suvi" pole ülemäära poliitiline, kuid räägib tsensuurist ja rõhumisest, mis koduarestis istuva Serebrennikovi seisundit arvestades on kõnekas. "See oli pigem ajalooline film - mis räägib tollase aja kontekstist ega rõhuta sarnasusi praegusega," toonitas produtsent Ilya Stewart. "Kuigi isiklikult tundub mulle, et kõik, mida Kirill oma loomingus teeb, olgu see ballett, teater või film, räägib tänasest päevast."

Iraani võimud ei luba Cannes'i ka sealset tipprežissööri Jafar Panahit, kelle uus film võistleb samuti põhiprogrammis.