Terry GilliamFoto: AFP/Scanpix
Film
10. mai 2018, 09:55

Filmi pärast kohtuvõitlust pidanud Monty Pythoni täht sai insuldi

Monty Pythoni koomikuterühmitusest tuntud režissöör Terry Gilliam (77) taastub ajurabandusest, millele võis kaasa aidata uue filmi linastusõiguse pärast käiv võitlus. Filmiajaloo õnnetuima saatusega linateoseks tituleeritud „Mees, kes tappis Don Quijote“ sai alguse ligi 30 aastat tagasi, kuid valmis alles nüüd. 

The Guardiani teatel tabasi endist montypythonlast nädalavahetusel Londonis insult, õnneks kergemat laadi. Gilliam lubati juba teisipäeva õhtul koduravile. Insult tabas legendaarset režissööri ("Brazil", "Doktor Parnassuse imaginaarium") stressirohkel ajal: tema uus linateos "Mees, kes tappis Don Quijote" oli valitud Cannes'i festivali lõpufilmiks, kuid 19. maile planeeritud linastus ähvardas ära jääda. 

Gilliam alustas filmi tegemist juba 1989. aastal, kuid suutis sellele rahastust leida alles 1998. 32 miljoni dollari suuruse eelarvega fantaasiakomöödias pidi Cervantese kuulsat Don Quijotet kehastama „Pika blondi mehe“ filmidest tuntud prantslane Jean Rochefort. Johnny Deppist pidi saama XXI sajandi turundusboss, kes satub ajas tagasi, ning Deppi toonane elukaaslane Vanessa Paradis pidi olema naispeaosatäitja. Võtted algasid 2000. aastal Navarras, kuid takerdusid mitmesuguste probleemide taha. Üleujutuses hävisid dekoratsioonid ja varustus, seejärel langes haiguse tõttu rivist välja Rochefort, filmi tegemisele ei saadud kindlustust ning tekkisid teisedki rahahädad. Võtted tuli katkestada ning viimaks oli selge: filmist asja ei saa. 

Õnnetu saatusega filmist valmis dokk „Kadunud La Manchas“ (2002). 2005. aastast alates tegi Gilliam korduvalt kaitseid oma hingeprojekti uuesti ellu äratada. Don Quijote rolli plaanis ta inglise filmilegendi John Hurti, ent kõik läks luhta. Raha ei leitud, Hurt haigestus vähki ning suri viimaks.

Kuid mullu märtsis saabus ootamatult uudis, et võtted on viimaks alanud. End Don Quijoteks pidava vanamehe rollis on Jonathan Pryce (“Evita“), turundustegelast Toby Grisonit, keda taat peab oma kannupoisiks Sancho Panzaks, mängib Adam Driver (“Star Warsi“ Kylo Ren).  Naispeaosas on endine Bondi-beib Olga Kurylenko. 4. juunil kuulutas Gilliam: „Mees, kes tappis Don Quijote“ on viimaks valmis. 

Cannes'i festival valis Gilliami südameverega tehtud linateose oma tänavuseks lõpufilmiks, kuid filmi endine produtsent Paulo Branco üritas Cannes'i esilinastust ära keelata – nagu ka filmi linastumist Prantsuse kinodes. Branco väitis 25. aprillil sisse antud hagis, et filmi õigused kuuluvad tema firmale Alfama Films.8. mail – samal päeval, mil Gilliam haiglast koju pääses – taganes Amazon Studios filmi levitamisest Ameerika Ühendriikides. Ometi oli firma filmi tegemisse kenakese summa panustanud.

Tulevik tundus trööstitu. Kuid 9. mail langetas Prantsuse kohus siiski Gilliamit soosiva otsuse ning "Mees, kes tappis Don Quijote" linastub nii Cannes'is kui ka Prantsuse kinolevis. „Ma pole veel surnud. Ma tulen Cannes'i,“ kinnitab Gilliam sotsiaalmeedias.