Albaania esindaja Eugent BushpepaFoto: Keit Paju
Üritused
10. mai 2018, 01:03

Suuremat sorti tsensuur! Hiina rahvusringhääling lõikas teleülekandest välja Iirimaa ja Albaania esitused ning udustas vikerkaarelipud (10)

Suur osa maailmast vaatas teisipäeva õhtul põnevat Eurovisioni esimest finaali, kuid Hiina rahvusringhääling Mango TV edastas oma vaatajatele pilti pisut teistmoodi. Poolfinaal jõudis vaatajateni viivitusega, ning kahe riigi - Albaania ja Iirimaa - esitused lõigati sootuks välja, vahendab esctoday.com.

Hiina ei saa küll Eurovisionil osaleda, kuid neil on õigus lauluvõistlust oma riigis üle kanda. Nende telepilti jõudis aga 19 riigi asemel vaid 17 maa esitused. Kõigepealt lõigati teleülekandest välja Albaania esindaja Eugent Bushpepa esitus, sest Hiina televisioon ei luba näidata teleekraanil tätoveeritud näitlejaid ega lauljaid. 

Albaania esindaja Eugent Bushpepa Foto: Keit Paju

Jaanuaris teatas Hiina pressi- ja ringhäälinguorganisatsioon SAPPRFT, et nad nüuavad, et programmides ei tohi olla tätoveeringute või nende kujutistega näitlejaid ega ka hip-hopi või subkultuuride esindajaid. Albaania pääses ka lauluvõistluse finaali ning ülekandest lõigati välja Eugenti reageering edasipääsemisele - näidati vaid Albaania ülejäänud delegatsiooni reaktsiooni. 

Lisaks lõigati Hiina televisioonis täiesti välja Iirimaa esitus, sest Hiina valitsus on keelanud samasooliste suhete näitamise teles. Ryan O’Shaughnessy esituse ajal tantsis aga laval meespaar. Seadus, mis keelab teles näidata materjali, mis käsitleb muu hulgas ebatavalisi seksuaalseid suhteid, perverssusi, kallaletungi, ahistamist ja seksuaalset vägivalda, võeti vastu mõned aastad tagasi. Iirimaa edasipääs finaali kanti aga erinevalt Albaaniast üle täismahus. 

Ja nagu sellet kõigest veel vähe oleks, tehti pisut korrektuure ka muude artistide esituste ajal. Nimelt udustati Mango TV-s ära kõik publikus lehvinud vikerkaarelipud, mis on tuntud kui LGBT kogukondade tunnusmärk. Pole mingi saladus, et Eurovisioni ajal lehvib neid igal pool väga palju. 

Udustatud vikerkaarelipp Foto: Kuvatõmmis