Kai Kask raamatu esitlus Kirjanike majas. Foto: Jörgen Norkroos
Raamat
9. mai 2018, 18:33

GALERII | Jüri Arraku noor muusa Kai Kask esitles oma esimest raamatut (13)

Kai Kase novellikogumiku „Kogetud teosed“ esitlusel täna pärastlõunal Kirjanike maja musta laega saalis istus autori kõrval kunstnik – Jüri Arrak. Kes on raamatukaant ilmestava maali autor, milleks on Kai Kase portree. Aga Arrak on rohkem või vähem ka Kai Kase mitmete lugude inspiratsiooniallikas. Nagu omakorda on inspiratsiooniallikas või muusa Arrakule ka Kai Kask. Nii võibki öelda, et see on kahe inimese armastusest sündinud novellivalimik.

„Me saime esimest korda kokku kümme aastat tagasi ja nii kui ma sinu esimesi lugusid olin lugenud, oli mul kohe selline tunne, et sa oled kohutavalt huvitav naine. Mitte ainult välimuse, vaid ka sisemuse mõttes,“ juhatas Allik sisse raamatu esitluse ja kahe looja – kirjaniku ja kunstniku vestluse. „Ma ei räägi seda sellepärast, et ma sinuga koos elan, aga see on tõesti väga huvitav raamat. Sinu juttudes on mehe ja naise suhted nii huvitavalt kirjutatud, et seda on nauding lugeda,“ märkis Arrak.

Nii Kai Kask kui Jüri Arrak kinnitasid kordi, kuidas nad teineteist oma loominguga on mõjutanud. „Näiteks on selles raamatus lugu pealkirjaga „Pruudi tuba“, mis Jüri otseselt inspireeris ja ta tegi sellest maali,“ märkis Kai Kask. Ja Arrak täpsustas: „Selle maali nimi on „Meie hunt“. Hunt tuleb metsast ja läheb koju. See maal on üks näidetest, kuidas Kai jutud ja Kai olemasolu on mõjutanud minu elu ja minu loomingut,“ märkis Arrak. Ning Kai Kask lisas, et ta juttudes ja novellides on pidevalt igatsus tugevama mehe, isa, kindrali, lõvi või mille iganes järele. Arrak täpsustas: „See sinu igatsuse motiiv on sedavõrd huvitavalt kirjutatud, et siit võib leida lausa psühhoanalüüsi.“

Kai Kase sõnul on sügavad tunded, otsingud ja tragöödiad tema juttudes segatud alati väikeste argipäevaste muredega. „Aga põhilised tegelased siin raamatus on tomatitaimed ja sült. Sült on sümbol ja see on seotud ühe väga olulise teemaga, sest tihtilugu mu lugudes keegi sureb ja ma leidsin siit vähemalt neli surmajuhtumit. Sült ja matused millegipärast käivad Eestis käsikäes ja minu küsimus on see, et kui sul tõesti sureb keegi lähedane inimene, kas sa siis tõesti pead mõtlema sellele, mida sa peiedel pakud,“ küsis novellikogu autor pigem retooriliselt. 

Vestluse lõpetuseks märkis aga Arrak: „Täna ma tahaks seista hea eelkõige selle eest, et sul oleks võimalikult palju aega kirjutada.“ Mille peale Kai Kask vastas: „Sa sööd väga vähe, nii et suppi pean ma harva keetma,“ vihjates, et aega kirjutamiseks on piisavalt.

Üks on selge: Kai Kase novellikogumik „Kogetud teosed“ on sündinud kahe looja vastastikustest inspiratsioonipuhangutest ja suurest armastusest ning sellesse on autor koondanud oma viimase viieteistkümne aasta loomingu. Ühe erandiga on need varem ilmunud ajakirjas Vikerkaar.

Kai Kask iseloomustab tervet oma loomingut sõnadega autobiograafiline, tragikoomiline, realistlik, populistlik, ajastutruu ja ajastuülene. Tihtipeale tema lugudes keegi sureb – kurbuse kätte. Kuid kui kurvad poleks ka lood, meeldib talle siiski vähemalt enda üle naerda. Pea igast loost leiab siiski ka viite millelegi kirjutamise ajal aktuaalsele või argisele – kui palju maksid tol hetkel geelküüned või millal oli Tallinn kultuuripealinn või kas ühistransport oli tasuta või kus asus Plaanikomitee.

Raamatu on andnud välja Feikkirjastus.