Cate Blanchett Cannes'i festivalil. Foto: Reuters/Scanpix
Film
9. mai 2018, 16:55

Cannes'i žürii juht Cate Blanchett kaitseb naisrežissööride nappust festivalil

71. Cannes'i filmifestivali žürii esinaine Cate Blanchett kaitseb naisrežissööride jätkuvat vähesust võistlusprogrammis. 21 võistlusfilmist on naise tehtud vaid kolm nagu mullugi.

Blanchett toonitas Cannes'i avapäeva pressikonverentsil, et sedapuhku on žüriis ühekaalus naised. "Võistlusprogrammis on mitu naist, ja nad pole siin oma soo pärast, vaid oma töö kvaliteedi pärast," toonitas ta. "Me hindame neid kui kineaste, ja nii peakski olema."

Seni on ainsa naisrežissöörina võitnud Cannes'i peaauhinna Kuldse Palmioksa Jane Campion filmiga "Klaver". Festivali on viimastel nädalatel laialt kritiseeritud naiste nappuse eest konkursiprogrammis. Blanchett kinnitas, et festival püüab soolise ebavõrdsuse probleemi lahendada.

"Mõni aasta tagasi oli võistlusprogrammis ainult kaks naist. Nüüd on valimiskomitees rohkem naisi kui varasematel asatatel ning mõistagi muudab see objektiivi, läbi mille filme valitakse. Aga need asjad ei muutu üleöö."

"Kas tahaksin rohkem naisi võistlemas näha? Loomulikult. Kas eeldan ja loodan, et see tulevikus juhtub? Loodetavasti. Aga sel aastal on see, mis on, ja meie roll järgneva peaaegu kahe nädala jooksul on tegelda sellega, mis on meile ette antud."