Susanna Veevo Armeenias.

Foto: Erakogu
Blogid
9. mai 2018, 13:00

BLOGIAUHINNAD | Reisiblogija Susanna Veevo: eestlased käivad nii adrenaliinirohketel reisidel, aga keegi peale lähiringkonna ei tea sellest!

"Blogi on lihtne tööriist, mille abil võid teha ükskõik mida, alustades maailma muutmisest ja lõpetades oma poenimekirja jagamisega." - autor teadmata.

16. juunil jagatakse taas Eesti blogiauhindu. Praegu saavad blogijad end veel võistlusele registreerida. Õhtuleht esitas oma blogi kirja pannud kirjutajatele kümme küsimust ning tutvustab blogijad teilegi.

Nimi, vanus, amet: Susanna Veevo, 23-aastane, tudeng, kirjanik ja sisulooja

Bloginimi ja -aadress: Rännakud mööda Euraasiat, susantsik.wordpress.com

Lugejate arv päevas: umbes 100 

Kui kaua oled bloginud: 4-5 aastat, kuid reisiblogi olen pidanud veidi üle aasta.

Kandideerimise kategooria: Elu välismaal

1) Kui blogiga alustada plaanisid, siis millised bloginimed laual olid? Kuidas sai valituks just praegune nimi?

Minu domeeninimi ja blogi pealkiri on erinevad. Domeeni nimes on „susantsik“, mis viitab kunagisele hüüdnimele. Ma pole näinud vajadust seda muuta ja uut aadressi registreerida. Blogi pealkirjaks on aga „Rännakud mööda Euraasiat“, mis ütleb otse ära, millega tegu. Kirjutangi blogis enda seiklustest Euroopas ja Lähis-Idas, kuhu mu eriala mind regulaarselt viib. 

2) Kas sul on teemasid, millel tahaksid avalikult sõna võtta, aga julgusest jääb puudu?

Kommertslikest sihtkohtadest väljaspool reisides näeb tihti elu, mida tavaliselt sotsiaalmeedias ei kajastata. Eiffeli torn päikesetõusu ajal on imeilus, aga miks me ei räägi uriinilehalisest Pariisi metroost? Hotelliga basseini ääres puhkamine on glamuurne, aga kui palju on kõrvaltänaval näljaseid kerjuseid? Ja pikematel reisidel käimine - mida see päriselt tähendab, kui elad 3 kuud järjest seljakotiga telgis ja lageda taeva all rannas? Reisimise varjukülgedest rääkimine ei ole tavaks, sest see eemaldab glamuuriloori üsna keeruliselt igapäevaelult.

3) Kas kirjutad postitusi pigem öösel või päeval? Miks?

Pigem hilisõhtul või varahommikul - siis kui kooli- ja tööasjad kogu tähelepanu enda alla ei võta. Väga hilisel ja varasel ajal on hea end muudest asjadest välja lülitada ja blogi kirjutada. Samas, kuna veedan 4-6 kuud igal aastal reisides, kirjutan tihti ka lennujaamades, rongi peal ja ootesaalides. Reisides tekib vabu hetki palju enam kui igapäevaelus!

4) Kas oled mõelnud blogi asemel vlogida, sest blogimine on täna juba justkui eilne päev?

Blogimine võib olla eilne päev 14-aastaste jaoks, kuid täiskasvanud lugejate jaoks kindlasti mitte. Blogimine on oluliselt efektiivsem viis andmaks edasi informatsiooni ja kirjeldusi, mis elaksid internetis kauem kui ühe nädala jagu. Tihti on minu nädala kõige loetumad postitused hoopis mitme aasta vanused - sest inimesed leiavad otsingumootorite kaudu tee minu blogisse uuesti ja uuesti. 

5) Kas Eesti pisikese turu jaoks pole blogijaid juba liiga palju?

Hea küsimus! Vahel tundub, et kõik on juba kirja pandud, kuid igale blogijale siiski väikest lugejaskonda jagub. Eluliste blogidega on vist üsna keeruline silma paista. Selles kategoorias müüb eelkõige šokeeriv ausus, sest kõike muud on inimesed juba näinud. Samas on sel kategoorial ka kõige rohkem lugejaid. Asjalikke reisiblogijaid mahuks minu meelest Eesti maastikule aga veelgi - eestlased käivad nii adrenaliinirohketel reisidel, aga keegi peale lähiringkonna ei tea sellest!

6) Milliseid postitusi meeldib sulle kõige rohkem teha, kas jutu-, pildi- või videopostitusi? Miks?

Mulle meeldivad postitused, kus pildid vahelduvad tekstiga. See pakub nii visuaalset kui intellektuaalset naudingut. Videopostitusi ma oma blogis teinud ei ole, kuna ise eelistan infot kirjasõnas edasi anda. 

7) Üks suur bränd pakub sulle väga head koostööd ja tahab kiitva postituse eest maksta väga palju raha. Tegelikkuses ei meeldi see toode sulle aga üldse. Kuidas käitud - kas pigem teed hea raha eest siiski positiivse arvustuse ära või kirjutad hoopis ausa arvustuse ning kaotad raha ja koostööpartneri?

Oi, blogieetika on väga tähtis teema! Minu reisiblogi pole kohe kindlasti kommertslik ja seetõttu pole ka küsimust: loomulikult oleksin oma arvustuses aus. Valeinfo jagamine ei aita kedagi edasi. 

8) Mis on olnud kõige negatiivsem ja kõige positiivsem kommentaar läbi aegade sinu blogis? Kui palju läheb sulle korda (negatiivne) vastukaja, mida blogile saad? Kas võtad seda arvesse või ajad pigem ikka oma asja?

Kuna mul on väike ja spetsiifiline lugejaskond, siis negatiivseid kommentaare pole ma veel saanud. Küll aga meeldib mulle väga, kui keegi saadab teele mõne kommentaari uue reisisoovitusega või kirjutab, kuidas mu postitus talle kasuks on tulnud. Aga eestlased on üsna kasinad kommenteerijad. Rohkem on mulle privaatselt kirju saadetud, kus avaldatakse mõne postituse kohta arvamust ja küsitakse reisiplaanide osas nõu. 

9) Kui isiklik on liiga isiklik? Kas on mõni teema, millest oled juba hakanud kirjutama, kuid siis otsustanud, et see on liiga isiklik ning oled jätnud postituse avaldamata? Kui jah, siis mis teema? Kui ei, siis kas sinu arvates on mõni asi kirjutamiseks liialt isiklik?

Ebamugavust ma oma blogis otseselt tundnud ei ole. Mõnda teemat on lihtsalt keeruline delikaatselt väljendada - näiteks on väljaspool Euroopat reisides väga suureks probleemiks sanitaarruumide hügieen ja tingimused. Ma olen pikalt mõelnud kirjeldada, kuidas toime tulla tualettides, mis on heal juhul privaatne auk põrandas, kuid kogun selle jaoks veel veidi julgust. Ometigi võiks teised naised sellest palju kasu saada!

10) Kas sinu päris esimene blogipostitus on kättesaadav? Millise tundega sellele tagasi vaatad? Ehk jagad ka meiega.

Enda päris esimesed postitused olen juba ammu maha võtnud. Kunagine veebipäevik on ammu asendunud reisiblogiga, kus kajastan eelkõige enda kogemusi ja mõtteid erinevatelt seiklustelt. Küll aga on mu blogis päris mitme aasta taguseid reisijutte - aegadest, kui blogilugejate hulka kuulusime mina ja mu ema. Tore on lugeda, et siis andsin ma edasi pigem emotsiooni, samas kui täna püüan postitustesse pikkida kasulikke nõuandeid ja nippe järgnevatele samadesse sihtkohtadesse reisijatele.

Mais toimub rahvahääletus ning kõik saavad aadressil eba.marimell.eu anda hääle oma lemmiku poolt. Tänavused Eesti blogiauhinnad jagatakse välja 16. juunil Tellisikivi loomelinnakus asuvas Vaba Lava teatrikeskuses. Üritus on mõeldud kõigile ja kohale on oodatud nii blogijad kui ka blogilugejad. Üritus on kõigile tasuta.