Ühiskonnategelane ja endine Tallinna abilinnapea Ivi EenmaaFoto: Tiina Kõrtsini
Eesti uudised
8. mai 2018, 11:47

Ivi Eenmaa: soovin anda ristilastele seda, millest ise ilma jäin (10)

"Minul omal lapsi ei ole, aga kuidagi on juhtunud, et mul on kolm toredat ristilast ja ma olen vanatädi. Üldiselt pean ma neid küllaltki vastutuslikeks tegevusteks, sest täna, kui olen peaaegu 75 aastat vana tean, et mul on õnnestunud mõnd noort inimest aidata leida teeots, kus edasi minna," ütleb ühiskonnategelane ja endine Tallinna linnapea Ivi Eenmaa. 

Täna toimub emadepäeva konverents „Naine pole sünnitusmasin!“, kus otsitakse vastuseid küsimustele: kas naise roll on vaid lapsi sünnitada või peaks tema ellu mahtuma midagi veel? Millest sõltub naise valmisolek emaduseks? Kuidas teha nii, et sooviga pühenduda laste kasvatamisele ei saaks külge „sünnitusmasina“ silti? Kas naisel on õigus ka mitte emaks saada?

Ivi Eenmaa ütleb, et kui teda paluti ürituse avasõnu ütlema, mõtles ta esiti jupp aega ning vastaski eitavalt, sest mida teab tema lastest, keda tal endal ei ole?

"Olen aru saanud, et lastest ja peaaegu elust üldse võid rääkida ainult siis, kui sul on lapsed olemas. Esimese sauna sain kätte kohe, kui olin nõus tulema. Esimene märkus oli kohe, et mida need lasteta naised siis räägivad seal? Kohe pandi teatud silt külge," räägib Eenmaa.

Ühiskonnategelane ja endine Tallinna abilinnapea Ivi Eenmaa Foto: Tiina Kõrtsini

Ta ütleb, et ehkki tal endal ei ole lapsi, on elu läinud nii, et ta on ristiemaks kolmele toredale lapsele ning sama paljudele lastele vanatädiks. 

"Ma pean neid küllaltki vastutuslikeks tegevustest, sest täna, kui olen peaaegu 75 aastat vana, tean, et mul on õnnestunud mõnd noort inimest aidata ja leida neil mõneti teeots, kus edasi minna," sõnab Eenmaa. 

Ta ütleb, et tema enda nooruses eelistas tema ristiema hoopis täditütart, vanaema aga poisslapsi ning tema kuidagi ei olnud suguvõsas soositud laps, mistõttu sai valatud nii mõnigi pisar.

"Ja kui aastaid hiljem tehti mulle ettepanek olla ristiema, oli minu esimene mõte, et jah, ma tahan olla ristiema, sest tahan anda lastele seda, millest ma ise olin ilma jäänud: killuke südamesoojust, tähelepanu ja mõni väike kingitus," ütleb Eenmaa.