Saksa näitlejanna Franziska Petri poseeris veebruarikuisel Berliini festivalil koduarestis istuva Kirill Serebrennikovi pildiga. Foto: AFP/Scanpix
Film
8. mai 2018, 11:22

Kaht Cannes'i võistlusprogrammi režissööri ei lubata festivalile

Täna alanud Cannes'i filmifestivalil võistleb peaauhinna Kuldse Palmioksa nimel kaks dissidentrežissööri, keda ei lubata oma kodumaalt välja.

Vene teatri- ja filmilavastaja Kirill Serebrennikov ja Iraani kineast Jafar Panahi ei saa nimekal filmipeol osaleda, kuna mõlemale on esitatud kriminaalsüüdistus, mida kriitikud peavad poliitiliseks sammuks.

Cannes'i festivali korraldajad on The Guardiani teatel palunud nii Vene kui ka Iraani võimudelt, et kineastid lubataks festivalile. Panahi osalemiseks on abi palutud koguni Prantsusmaa valitsuselt - asjatult.

Filmiga "Suvi" võistlev Serebrennikov on korruptsioonis süüdistatuna eelmise aasta augustist koduarestis. Kremlit sõnakalt kritiseerinud teatri- ja filmitegelase vabastamist on nõudnud teiste seas Euroopa Filmiakadeemia. 1980ndate põrandaalusest rokiskeenest jutustav "Suvi" valmis enne Serebrennikovi arreteerimist. Kaks aastat tagasi linastus Cannes'is menukalt tema draama "Õpilane".

Panahi, keda pärjati Cannes'is juba 1995. aastal debüütfilmi "Valge õhupall" eest, pole Iraanist tohtinud lahkuda 2010. aastast, mil ta mõisteti süüdi riikliku julgeoleku vastaste kuritegude sepitsemises ja Islamivabariigi-vastases propagandas.

Iraani kineast lasi oma filmi tordi sees Cannes'i smugeldada

Režissööri karistuse - kuus aastat vabadusekaotust - tingimusi on aastate jooksul küll leevendatud ning tal on lubatud Iraanis vabamalt ringi liikuda, kuid 20 aastaks määratud välissõidukeeld kehtib endiselt. Panahil on keelatud ajakirjandusega rääkida ning filme vändata. Ometi on sel nädalal Cannes'is esilinastuv "Kolm nägu" talle seitsme aasta jooksul juba neljas film. Panahi on leiutanud filmide väntamiseks ja levitamiseks kavalaid nõkse. 

Oma arreteerimisest rääkiva doki "See ei ole film" (2011) ja draama "Suletud kardin" (2013) filmis Panahi salaja oma kodus. Esimene film smugeldati Cannes'i tordi sisse peidetud USB-kettaga. 

Kolme aasta taguse "Taxi Tehrani" väntas Panahi vargsi taksos, varustades sõiduki piilukaameratega ning kehastudes ise taksojuhiks.

Küll aga tohib tänavusel festivalil osaleda skandaalne taanlane Lars von Trier, kes oli 2011. aastal Cannes'i tehtud natsiteemaliste kommentaaride pärast festivalil persona non grata'ks kuulutatud. 

Festivali korralduskomisjon tühistas keelu tänavu aprillis ning lubas von Trieri uusimal linateosel "Jacki ehitatud maja" väljaspool võistlusprogrammi linastuda.  Linateos, peaosades Matt Dillon ja Uma Thurman, jälgib sarimõrtsuka tehtud veretöid 12 aasta jooksul. Von Trieri sõnul sümboliseerib uus film arusaama, et elu on paheline ja hingetu.