Foto: Kuvatõmmis/Kuuuurija/TV3
Eesti uudised
7. mai 2018, 23:14

„KUUUURIJA“ VIDEO | Günekoloogiline protseduur läks nihu: naine kannatab, kuid haigla vigu ei tunnista (62)

„Kuuuurija“ tõi ekraanile õõvastava loo. Ühes Lõuna-Eesti haiglas tehtud operatsioon lõppes noorele naisele katastroofiga. Kannatanu arvates on tegemist ilmselge raviveaga, mille tõestuseks on hiiglaslik arm kõhul, kuid haigla ei ole nõus oma viga tunnistama. 

„Paar nädalat tagasi helistas mulle härrasmees ja ütles, et üks Lõuna-Eesti haigla oli rikkunud tema kalli abikaasa tervise ja elu,“ sõnas saatejuht.

Lihtne günekoloogiline protseduur

2013. aasta aprillis läks Liisa (nimi muudetud) spiraali paigaldama. Tegemist on emakasisese rasestumisvastase vahendiga, mille paigaldamist peetakse üsnagi lihtsaks günekoloogiliseks protseduuriks. 

Kui Liisa pärast protseduuri üldnarkoosist ärkas, kinnitati, et kõik läks edukalt. "Mõne aja pärast, kui ma end püsti ajasin, tundsin, et kõhus on imelikud valud," meenutas Liisa. Arsti sõnul tulenesid valud emaka kokku tõmbumisest, kuid kui valud läksid aina intensiivsemaks, palus Liisa arstil sootuks spiraal välja võtta.

Niisiis tehti Liisale uuesti üldnarkoos. Kuigi Liisa oli palunud spiraali välja võtta, seda siiski ei tehtud, tuues põhjenduseks, et spiraal läks ilusti paika. Tegelikult ei saadud seda kätte, sest spiraal oli läbi emakaseina jõudnud kõhuõõnde.

Pärast teist üldnarkoosi oli Liisa kõht paisunud nii suureks, justkui oleks naine olnud viimast kuud lapseootel. Ta oksendas rohelist vedelikku ja oli teadvust kaotamas. Kolmandat korda ühe ööpäeva jooksul viidi Liisa opituppa, kuid seekord lõigati tal lahti kõht.

Kuna spiraal oli kõhuõõnes, oli see kolmest kohast peensoolt vigastanud ja tekitanud tugeva põletiku. Liisa lahkus haiglast 11sentimeetrise haavaga.

Haigla pakkus 1000 eurot ja palus vaikida

Pärast toibumist võttis Liisa ühendust selle sama haiglaga, et arstid tehtud vea eest vastutusele võtta. Naisele esitati kompromissleping, mille kohaselt oleks Liisa saanud 1000 eurot hüvitist. Samuti nõuti lepinguga juhtumist vaikimist. Naine lepingule alla ei kirjutanud.

Pool aastat pärast operatsiooni hakkasid Liisal taaskord tugevad kõhuvalud ja ta viidi samasse haiglasse.

"Selgus, et need peensoole kinnitused, klambrid, olid osaliselt lahti tulnud, teinud mulle peensoole sisse augu ja kõik hakkas jälle otsast peale," meenutas Liisa. Kõik kordus - taaskord oli tal kõhuõõnepõletik. Vana haav lõigati lahti ja nüüdseks on Liisa kõhul 18sentimeetrine arm.

Liisa on saanud endale koriseva kõhu, pidevad rohud ja kõrvetised. Ta ei tohi juua gaseeritud jooke või süüa väga tahket toitu. Kuna kõhuõõnes on sees käidud kaks korda, siis on naistearstid öelnud, et Liisa lastesaamisele enam mõtlema ei peaks.

Liisa on Lõuna-Eesti haiglaga käinud kohtus viis aastat. Pakutud kompromisslepingut oma süü tunnistamisena haigla ei võta.

Kuna kohus pole veel otsust teinud, ei nimetata avalikult selle Lõuna-Eesti haigla ega arstide nimesid.