Foto: Laura Oks | Heiko Kruusi / Linnaleht
Inimesed
7. mai 2018, 19:38

Veronika Portsmuth Roman Toist: "See on suur kaotus. Üks ajastu on justkui jälle läbi saanud." (2)

Eesti dirigent ja laulja Veronika Portsmuth meenutab Roman Toid kui äärmiselt inspireerivat inimest. "See on suur kaotus. Üks ajastu on justkui jälle läbi saanud. Suur märgiline inimene on meie jaoks jälle läinud."

"Isiklikult minul temaga liiga palju kokkupuudet ei olnud, viimati siis kui ta käis laulupeol, aga kogu oma olemuselt oli ta väga soe ja inimlik inimene," iseloomustab Portsmuth lahkunud kolleegi.

"Ma hindan hästi kõrgelt tema tegevust väliseestlasena. Hoida eestlust ja arendada seda väljapoole. Selles mõttes see on tõesti hästi kõrgelt hinnatav. Siit Eestist ei olegi see võib-olla nii selgelt tajutav, kui palju oli toetust väljastpoolt ja kaasa elamist kõigele, mis siin toimus," tõdeb naine. "Ja loomulikult oli ta ülimalt viljakas ja kõrgetasemeline dirigent ja helilooja. Ma arvan, et tema loomingut hakkavad eestlased siin esitama. See on käinud eelnevalt tõusude ja mõõnadega, aga olen ise täheldanud, et aina rohkem võetakse viimasel ajal tema teoseid kavva." 

Portsmuth viitab, et Roman Toi oli lõpuni väga vapper ja tubli. "Tõeliselt imetlusväärne ja ta võiks olla meile kõigile suureks eeskujuks nii muusikuna kui inimesena üldse," ütleb Portsmuth.