Latifa märtsis avaldatud YouTube'i videos.Foto: Kuvatõmmis
Inimesed
7. mai 2018, 15:46

Kas põgenenud ja vägisi koju tagasi toodud printsess on ikka elus?! (1)

Sõbrad ja inimõiguste aktivistid on mures Dubai valitseja tütre pärast, kes kaks kuud tagasi Araabia Ühendemiraatidest (AÜE) põgenes, kuid seejärel kinni nabiti ja tagasi viidi.

Inimõiguste rühmitus Human Rights Watch (HRW) ütles The Guardiani teatel, et šeika Latifa bint Mohammad al-Maktoumi (32) asukoha ja staatuse varjamine võib kvalifitseeruda sunniviisiliseks kadumiseks, "arvestades, et viimati nähti teda siis, kui AÜE võimud ta kinni pidasid".

Dubai võimud on keeldunud Reutersile šeika kohta infot jagamast, viidates juriidilistele põhjustele.

Dubai valitseja šeik Mohammed bin Rashid al-Maktoumi tütar avaldas märtsis YouTube'is video, kus rääkis oma põgenemisplaanist. Noor naine ütles, et tahab elada vabana. Printsess rääkis videos, et 2000. aastal Ühendkuningriigis puhkusereisil olles oli üritanud põgeneda ka tema vanem õde Shamsa.

Väidetavalt õnnestus šeika Latifal põgeneda Dubaist koos oma soomlannast sõbratari Tiina Jauhiaineni ja prantslase Hervé Jaubert'iga. Pagemiseks kasutati prantslase luksuslikku jahtlaeva. Kuid 4. märtsil peeti jahtlaev vähem kui 80 kilomeetri kaugusel India rannikust kinni.

Jauhiainen rääkis hiljem, et jahi olid vallutanud relvastatud mehed, kes ähvardasid neid tappa. Haarangus osalenud India rannavalve koos AÜE võimudega. 

"Nende laevale tulid mehed, sihtisid tema poole relvadega, sundisid teda kõhuli heitma ja sidusid ta käed selja taha," vahendab HRW Jauhiaineni kirjeldust. "Tema sõnul karjusid mehed inglise keeles: "Kes on Latifa?""

Jauhiainen ütles, et AÜE võimud lubasid tal 22. märtsil Soome naasta. Prantsuse ja USA kodakondsusega Jaubert'il olevat koos jahi meeskonnaga umbes samal ajal lubatud AÜE-st lahkuda.