Päikeseloojang Sorrentos.Foto: Aadu Hiietamm
Maailm
4. mai 2018, 18:00

PÄIKESE VINGERPUSS: teadlased räägivad taas väikese jääaja tulekust (34)

Teadlaste arvates seisab ees Päikese aktiivsuse suur vähenemine, mis toob kaasa kliima jahenemise, vahendab Saksa uudistekanal ntv. 

Päikese aktiivsus on üldjuhul laialt tuntud 11aastaste tsüklitena, kuid märgatud on ka pikemaid tsükleid, mida on teaduslikult vähe uuritud. Näitena toovad teadlased nõndanimetatud Maunderi miinimumi, mis tabas Päikest XVII sajandi keskel. 

Maunderi miinimumiga kaasnes meie koduplaneedil väike jääaeg. Euroopas ja Põhja-Ameerikas olid talved siis eriti külmad. Doonaul ja Thamesil sai kelgutada. Hollandis kattusid kõik kanalid paksu jääkaanega. Rootsi armee aga marssis 1658. aastal Taani otse üle külmunud Läänemere. Vähem puudutas üldine jahenemine ekvaatori ümbruses ja lõunapoolkeral elavaid inimesi. 

San Diego California Ülikooli teadlane Dan Lubin usub, et Maunderi miinimumiga sarnane Päikese aktiivsuse vähenemine tuleb veel sellel sajandil. Samas ei usu ta, et koos sellega kliima soojenemine täielikult peatub. Pigem saame näha soojenemise teatud aeglustumist. 

Ka Göttingenis asuva Max Plancki Instituudi päikesefüüsik Sami Solanki on veendunud, et järgmine suur miinimum tuleb, aga millal täpselt, seda ei suuda teadlased veel ette näha. Abi loodetakse Euroopa Kosmoseagentuuri satelliidilt Solar Orbiter, mis seniste plaanide järgi saadetakse Päikest uurima tuleva aasta veebruaris.