Foto: Marilyn Jurman
Inimesed
6. mai 2018, 13:17

MARILYN JURMANI BLOGI | Tehke palju pilte, kui olete rasedad! (75)

Käes on mai ja Rumi sai vahepeal aastaseks. Ma luban, et ma püüan edaspidi vähem tissidest rääkida, aga viimasel aastal on see tõepoolest olnud üks meie pere põhiteemasid. Võtame siis kokku selle aasta nii, nagu seda on tehtud beebi arengust rääkivates raamatutes ja nagu meil on kirjas selles beebi esimese aasta raamatus, mille me Rumile kingime. Ah jaa, et siis kõikidele tulevastele emadele soovituseks: tehke pilte, kui te olete rasedad. Isegi kui ei taha ja niikuinii ei jaga kellegagi, tehke ikka, sest see läheb meelest ära, kui suur ma tegelikult olin. Mul on nii kahju, et ma ei teinud iga kuu samas pesus peegli ees selfit. Teie tehke. Ja siis tehke see mälestustekast lapsele, kuhu panete sisse ajalehe sellest päevast kui ta sündis ja kaardid sugulastelt ja riided, millega ta koju toodi ja selle raamatu, mida te terve esimene aasta täidate. Ja täitke seda raamatut. Kõik läheb meelest, täitsa lõpp, nad hoiatasid mind ja ma ei uskunud, aga kõik lähebki meelest. Sünnitust ma
Foto: Marilyn Jurman



3. kuu – Rumi keerab seljalt kõhule. Tunneb hääle ära ja haarab mänguasju. Lobiseb. Võttis veel kilo juurde ja 5 sentimeetrit pikkust ka.



4. kuu – Rumi õppis vahepeal võõrastama. Vann ja kassid on lemmikud. Lutti ei võta, lutipudelit ei võta, väljapumbatud piim ei meeldi.

5. kuu – Rumi on 20 sentimeetrit pikem ja kaalub üle nelja kilo rohkem kui sündides. Oskab igapidi pöörata, varbaid lutsutada, kiljuda. Liigub edasi rullides ja peagi juba ka roomates. Meeldib ujuda, kõhukotis olla ja karvased tekid maeldivad ka. Ärge unustage kasse.



6. kuu – Teised beebid, kassid ja vann on lemmikud. Enam ei kasva nii jõudsalt. Menüüsse lisandub lisaks tissidele kõrvits. Käputab ja istub. Hambaid on null.

Foto: Marilyn Jurman



7. kuu – Rumi seisab toe najal ja teeb ka mõned sammud. Kaks alumist hammast lõikuvad. Autoga sõita ei meeldi.

8. kuu – Kaalu ja pikkust lisandub nüüd juba maru aeglaselt. Lehvitab. Väga sotsiaalne beebi.

9. kuu – 3 korda päevas sööb suurte inimeste toitu ja sellest ka suurte inimeste hädad, mille emme-issi õigeaegsel märkamisel püüab kinni roosa pott. Kõnnib toe najal. Lemmiktegevus on vannis käimine ja tantsimine. Magab kas tissi otsas, vankris, süles või kõhukotis.

10. kuu – Ikka 2 hammast. Sööb ise lusikaga. Mänguväljakud meeldivad ja liiv.

11. kuu – 3 hammast. Magab ühe lõunaune. Mingeid sõnu ka ütleb: “Issi”  –midagi super mõnusat nagu näiteks kass, tiss või issi. “Emme” – kõik on metsas, kõht tühi, uni, üksindus, jne. “Aitäh” – ohhoo, mis see on, uus, huvitav, põnev.

1. aasta – 5 hammast, kõnnib koos köögitooliga, paneb telekast endale ise multikaid, lemmiktoit on krevett. Magab tissi otsas, välja arvatud päeval, siis magab issi kõhukotis. Ise magamise ideest aru ei saa. Vann ikka lemmik ja meeldivad beebid ja loomad. Raamatud ka meeldivad ning asju sisse ja välja tõsta. Eesti, inglise ega hispaania keelt ei oska, aga mingis keeles ta küll räägib. Mina seda keelt ei oska. Ei võõrasta juba ammu. Mähkmete panek üldse ei meeldi. Tolmuimeja ja pesumasin ka ei meeldi. Issi mobiil meeldib. Emme oma ka, aga see on keelatud. Saab aru, kui ei tohi. Ja siis just seda tahab. Liumäest meeldib tagurpidi alla lasta.

Foto: Marilyn Jurman



Paljud küsivad, miks üldse neid minisünnipäevi tähistada. Tegelik vastus vist on see, et kuna laps areneb esimesel aastal rohkem kui meie viimase kümne aasta jooksul, siis tema jaoks lihtsalt ongi iga kuu sama pikk kui meie jaoks aasta. Nii palju asju juhtub. Janno aga armastab öelda, et tema tähistab seda, et Rumiga on kõik hästi, kuna see pisikene mallikas sõltub ainult meist ja vähemalt alguses, esmakordsete vanematena, tundub kõik nii ohtlik ja habras, et tõesti iga kord, kui kuu sai mööda, oli selline mõnus tunne, et Rumi on rõõmus ja terve ja kasvab. Me oleme tõeliselt õnnega koos!

Vaata ka Rumi esimese aasta galeriid!