Foto: ETV "Pealtnägija" / Facebook
Tele
2. mai 2018, 21:06

Bollywoodis mõrvaintriigi keskmesse sattunud eestlanna: ta vaatas Rishile otsa ja astus aknast alla (8)

Samal ajal, kui me elasime kaasa Eesti laevakaitsjate päästmisele India vanglast, nägid diplomaadid vaeva, et aidata eestlannat, kes sattus India meelelahutuspealinnas Mumbais seebiooperliku mõrvaintriigi keskmesse, vahendas ETV saade "Pealtnägija".

Lool on kolm peategelast. 43aastane Rishi Shah sündis Indias, aga kasvas USAs jõukas arstide peres. Ehkki tal on lõpetamata arstiharidus, on tema tegelik kirg muusika. 2002. aastal asutas ta Indias eduka muusikaajakirja Rave. 2009. aastal müüs Shah ajakirja maha ja naasis USAsse, kus kohtus 2011. aastal Hawaiil loo teise tegelase, 20. eluaastates eestlannaga, kelle anonüümsuse kaitsmiseks kasutame varjunime Tiina. Tiina lõpetas ülikooli geenitehnoloogia eriala.

Tiinast ja Rishist sai paar, aga pärast koos veedetud aastat läksid nad sõbralikult lahku ning naine kolis tagasi Eestisse, kus jätkas õpinguid ja töötas omandatud erialal. 2017. aasta alguses naasis ka Shah enda kodumaale, kus puhus meelelahutuspealinnas Mumbais uuesti sisse elu kaubamärgile Rave, mis hõlmas veebiajakirja ja stuudiot.

Ameerikast naasnud talendiskaut esines Mumbais, kus asub ka 1,2 miljardi elanikuga riigi filmi- ning muusikatööstuse meka Bollywood, erakordselt jõuliselt, et mitte öelda arrogantselt, nagu näitavad Rave'i videoblogid.

Augusti alguses kohtus muusikaärimees Bollywoodi ilusate ja andekate seas selle loo kolmanda peategelase, 29aastase klahvpillimängija, samuti Läänes koolitatud Karan Josephiga. "Tema on... oli hästi andekas klaverimängija. Ta oli selline piinatud geenius," kirjeldas Tiina muusikut.

 Saatuslike sündmuste ahel algas 28. augustil, kui Tiina sõitis muusikaärimehest sõbrale Indiasse külla. Reis oli algul kavandatud 18päevaseks, sest nii palju oli naisel aega kahe töölepingu vahel Eestis. 18 päevast sai aga viis kuud ja kaks nädalat.

Seltskond oli kirju ja hoogne ning miski ei ennustanud pahandusi.

"Meil oli väga tore, sest ma olin elus esimest korda niimoodi lindistavas stuudios, sain vaadata ja kuulata pealt, kuidas inimesed lindistavad, ja näha, kuidas Rishi töötab," meenutas Tiina.

"See muusikute ringkond, kes Karanit ümbritses, ütles talle kogu aeg, et ära tööta Rishiga," tunnistas Tiina, et ta sai juba siis aru, et mingid intriigid köevad. "Ma arvan, et nad on võib-olla kadedad, et ta on selline outsider ja võib tulla ja minna ja teha ja midagi ei tule välja, siis teeb järgmist asja."

Mis iganes intriigid muusikute suhtes olid, siis Tiina sõnul ei tundunud need midagi hullu, kuni Karan tuli 9. septembri varahommikul Bandra piirkonnas asuvasse 12. korruse korterisse, kus Rishi ja Tiina ööbisid. Pianist oli öösel sõpradega peol ja oli endast väljas.

"Ma ei tea, mis seal peol toimus või mida talle öeldi, aga selge on see, et eelmisest õhtust saati sai ta Facebooki lehel tundide - lõpuks 24 tundi peaaegu - negatiivset surutist inimeste poolt ja ta murdus," ütles Tiina.

Eestlanna sõnul oli tavaline hommik ja miski ei ennustanud veel suurt õnnetust. "Me istusime, rääkisime juttu, vaatasime telekat, kuulasime muusikat, jõime värsket granaatõunamahla," kirjeldas Tiina saatuslikku hommikut ja kinnitas, et kogu seltskond oli kaine ja mingeid laiendavaid aineid mängus ei olnud.

"No mina, ma ei tea, kust tema tuli, on ju. Meil oli lihtsalt tavaline hommik. Ja siis ta läks mitu korda... Meil oli diivan ja siis oli telekas ja siis seal akende pool olid veel toolid ja teine istumise piirkond. Ta läks mitu korda sinna eemale istuma, näppis oma telefoni kogu aeg. Ma sain ka aru, et tal midagi on viga. Ja siis ta tuli, siis rääkisime midagi juttu, siis ma vaatasin, et ta on jälle sinna istuma läinud ja vaatas sellise tühja pilguga aknast välja. Ja siis tuli tagasi ja siis järgmine hetk ma tundsin, et nagu väikene tuul on, kuulsin mingit väikest krabinat ja mingit häält. Ja siis ma vaatasin üle õla ja siis ta oli seal, üks jalg välja astunud, ja toetas kätega vastu akent. Siis korra vaatas Rishi poole ja siis kiirelt astus aknast välja," kirjeldas Tiina. "Rishi läks kiirelt akna juurde, mina vaatasin lihtsalt tagasi otse ette ja olin lihtsalt tardunud. Ja siis Rishi jooksis alla ja kutsus kiirabi."

Rishi aitas Karani kiirabiautosse tõsta, kuid teel haiglasse muusik suri. Sündmuskohale saabus politsei ning uudis plahvatas meedias, kus hakati peagi näpuga näitama Shah peale.

Tegemist oli Indias väga suure uudisega, mida kajastas esiküljel ka Times of India, millel on päevas miljoneid lugejaid.

Tiina ja Shah kinnitasid mõlemad, et tegemist oli enesetapuga. Tiina ütles, et Karan üritas end mitu korda varemgi tappa: "Kui oli politseis käimine ja kogu see süüdistamine meie vastu, siis ükski nendest sõpradest ei öelnud politseile kõikidest nendest eelmistest kordadest, et Karan oli ennast püüdnud tappa. Juba mitmeid aastaid tagasi."

Sõbrad, kellest paljud olid ka konkurendid, hakkasid süüd suunama Rishi ja Tiina peale. Hüsteeria ja spekulatsioonid lähenesid juba lintšimisele ning kahtlustajatega ühines ka hukkunu pere. Noor eestlanna oli järsku keset kontrollimatult kerivat Bollywoodi skandaali, kus võistlevad kanalid püüdsid teineteist üle trumbata. Juba oli tema nimi uudistes.

"Korter uuriti läbi igalt poolt, mõõdeti, visati alla Karani pikkuse ja raskusega liivakotte, et näha, kuidas ta kukub, et kas keegi ikka ei lükanud teda. Sest esimene kiri, mis jõudis politseisse, ütles, et mina ja Rishi ja siis meie köögiabiline olime Karani läbi peksnud ja aknast alla visanud. Loomulikult sellist asja ei juhtunud," ütles Tiina. "Lihtsalt kole oli lugeda neid asju, mis ajakirjandus kirjutas." Tiina kartis enda ja sõbra elu pärast.

Avaliku surve tõttu viidi uurimine kohalikku keskkriminaalpolitseisse, eestlannalt võeti pass ja teda solgutati lõpututel ülekuulamistel. Ühel perioodil käis ta 19 päeva järjest politseis.

"Ükski süüdistus ei pidanud vett lihtsalt. Need olidki igasugused tühjad süüdistused... Oota, ma mõtlen korraks..." murdus Tiina ning katkestas intervjuu.

Ehkki Tiina ise pöördus toimetusse ja oli lugu juba väljaspool kaamerat korduvalt rääkinud, meenutas olukord Tiina sõnul liiga palju ülekuulamiste traumat. Intervjuu, mis toimus juba 8. märtsil, jäigi selle koha peal katki. See oli ka põhjus, miks "Pealtnägija" varjas loos naise nägu ja õiget nime ning vältis mitmeid detaile.

"Pealtnägija" jutustas lugu edasi Tiina kirjade põhjal. Hoolimata kõigist kahtlustest ja meediamürast ei leidnud politsei Tiinal ja Rishil mingit süüd.

Pärast Eesti diplomaatide korduvat sekkumist sai skandaali keskmesse tiritud naine oma dokumendid tagasi ja pääses koju veebruari keskel. Algul 18-päevaseks kavandatud reis kujunes kokkuvõttes viie kuu ja kahe nädala pikkuseks.

Ehkki Tiina kaotas selle aja jooksul töö Eestis, õpingutes tekkisid probleemid, rahalised säästud põlesid ning tagatipuks sai ta posttraumaatiline stressi, on ta Eesti diplomaatidele äärmiselt tänulik ning ei pea India riigi vastu mingit vimma, vaid plaanib kahe maa kultuurisuhteid edendama hakata.