Gibsoni logo Les Pauli mudelil. Foto: Reuters/Scanpix
Inimesed
2. mai 2018, 14:44

Legendaarne kitarritootja Gibson kuulutas välja pankroti (5)

Veebruari lõpul levisid kuuldused, et legendaarne Nashville'i kitarrifirma Gibson sipleb pöörastes võlgades. Nüüd saabuski nukker uudis 302 miljoni euroga miinuses oleva firma pankroti väljakuulutamisest. 

Gibson teatas kevade hakul, et koos investeerimispangaga käib kibe refinantseerimisplaanide kavandamine. The Guardiani teatel kuulutas firma nüüd pankroti välja ja palub kohtult kaitset võlausaldajate eest, et oma töö ümber korraldada.

1894. aastal Michigani osariigis mandoliinitehasena asutatud, kuid juba ammu Nashville'is tegutsev Gibson kinnitas, et kavatseb jätkata muusikariistade ja -varustuse disainimist, valmistamist ja müümist. Sellised kaubamärgid nagu Wurlitzer, Dobro ja Epiphone jäävad alles. Kuid Gibson lubab sulgeda selle haru, mis toodab Philipsile kõrvaklappe ja muid elektroonikaseadmete lisandeid.

Gibson hakkas elektrikitarre valmistama 1935. aastal. Gibsonitest said maailma ühed kuulsamad muusikainstrumendid seoses kitarrist Les Pauliga, kes aitas 1950. aastate algul välja töötada omanimelise mudeli. Isiklikke Gibson Les Pauli variatsioone on koos firmaga välja töötanud arvukad tippmuusikud, nende seas näiteks Led Zeppelini kitarrist Jimmy Page, Guns 'N Rosese rokkar Slash, Eric Clapton, Mark Knopfler ja Gary Moore.