Foto: Tairo Lutter / Postimees
Inimesed
1. mai 2018, 22:04

Meenuta Onu Bella säravaid hetki mälestusgaleriist!

Suri muusik Onu Bella (72)

1. mai õhtul suri 56aastasena pärast pikaaegset võitlust raske haigusega muusik, raadiomees, kirjanik ja meelelahutaja Igor Maasik ehk Onu Bella.

Keemikuharidusega Igor Maasik oli eelkõige tuntud muusikuna. Ta lõpetas 1985. aastal Tartu Ülikooli füüsika-keemiateaduskonna ning töötas aastatel 1985–1988 Narva teises keskkoolis keemiaõpetajana, kuid seejärel keskendus ta meelelahutusele.

Maasik tegutses ansamblites Öörahu, Provints ning stuudioprojektis Onu Bella. Tema tähelend sai erilise hoo sisse 1990. aastate alguses, kui ilmusid omanäoliste videotega ilmestatud hittlood "Ma võtsin viina", "Minu sõber Fiat" ja "Mu armukeste kari". Maasik avaldas karjääri jooksul mitu plaati ning tema loomingu paremik ilmus 2011. aastal Eesti Kullafondi kogumikul.

Maasikul oli autorisaade Raadio 2s, ta töötas ka kunagises Tartu Raadios, Paide Järva Kukus ja Põlvamaal Marta Raadios. Maasik tegutses õhtujuhina ja diskorina, mängides põhiliselt 1970.–1980. aastate rokk- ja popmuusikat.

Viimastel aastatel tegeles ta aktiivsemalt kirjutamisega. 2010. aastal avaldas ta autobiograafiliste sugemetega raamatu "Ma võtsin viina" ning 2017. aastal autobiograafilise kaksikromaani "Tappa prostatavähk".

Viimasel ajal põhiliselt diskorina leiba teeninud Onu Bella rääkis 28. aprillil ilmunud intervjuus sellest, et diskoriks olemise juures on küll oluline suur plaadikogu ja hea muusika äratundmise oskus, kuid tähtsaimaks pidas ta kirge.

Plaadikeerutamisega käis käsikäes ka tema ammusest ajast alguse saanud ja üle 1900 eksemplariga plaadikogu, kus polnud esindatud ainult tantsumuusika, vaid näiteks ka Frank Zappa, ansambel Yes ja Jethro Tull. Viimasel ajal mängis Onu Bella suure entusiasmiga vana kooli trance'i ja minimal techno't.

Maasik rääkis Õhtulehele möödunud aasta suvel, et eesnäärmevähiga võideldes on ta läinud keemiku teed ning kristallidelt ta abi ei otsi. Ta leidis tuge hoopis antidepressantidest.

"Tegelikult ma tunnen end suhteliselt hästi – mõningad nüansid kõrvale jätta – võrreldes isegi aastataguse ajaga. Mul ei olnud mingit probleemi, ma käisin ilusti korralikult psühhiaatri juures. Mul on jäänud antidepressandid peale ja mul on fun ja chill olla," ütles muusik juulikuus antud intervjuus.

2010. aastal rääkis muusik, et tal on käsil pikem napsuvaba dieet. Seda ta haiguse tõttu ei katkestanud.

"Ma ei tea, kas te usute mind või mitte, aga viimasel ajal – ilmselt tingitult antidepressantidest – ei olegi tõmmet. See [väike klaasike segu] on ainult sotsialiseerumise jaoks, neli või kaks senti pandi siia… koos hea toonikuga. Ma ei tahagi [alkoholi]. Mul on niigi fun. Kuidas alkohol ajule toimib? Depressandina! Ta on kõige ehtsam depressiooni tekitaja. Kui inimesed mõtlevad, et see on lahendus, kui me hakkame kõvasti tina panema – no-no-no! ­Never!" rõhutas Bella.

Onu Bella rääkis möödunud suvel raamatut "Tappa prostatavähk" esitledes Raadio 2 saates "Suveraadio", et tal on seljataga raske võitlus, kuid ta avaldas samas kahtlust, kas ta sellest lõpuks võitjana väljub.

Muusik sai haigusest teada kolme aasta eest ning tema jaoks oli see šokeeriv, kuid ta püüdis sellesse suhtuda võimalikult positiivselt. "Tuleb näpud püsti ajada, kuniks elu. Elu on seiklus," rõhutas Onu Bella.