Peeter OjaFoto: Alar Truu
Inimesed
1. mai 2018, 13:17

Kirjastaja: olen kõigile Peetri kirjadele vastanud samal päeval või mõned päevad hiljem

Peeter Oja heidab kirjastajale ette, et pole oma raamatu eest raha saanud ning kirjastaja ei vasta tema kirjadele (35)

"Kui kellelgi on plaanis raamat või mingi muu trükis välja anda, siis hoiduge Ingrid Õunapuust ja tema kirjastusest OÜ FD Distributionist nii kaugele kui võimalik," kirjutab enda Facebooki lehel näitleja Peeter Oja, kes andis möödunud aasta detsembris eelmainitud kirjastaja alt välja raamatu "Kuidas kirjutada raamatut".

"Mul on tunne, et esimest korda elus on mind kätte saanud esoteeriline maailm. Eelmise aasta veebruaris tegi Apollo mulle ettepaneku kirjutada raamat. Apollo poolseks kirjastajaks sai Ingrid Õunapuu, kes on ühtlasi ka OÜ FD Distributioni omanik.

Mul polnud mingit kahtlust asjaajamise korrektsuses. Enam vähem kõik sujus. Leping sai allkirjastatud ja raamat, „Kuidas kirjutada raamatut“ , ilmuski detsembri alguses. Mida edasi seda veidramaks aga asjad läksid. Kuna Ingrid Õunapuu ei olnud eriti aldis minuga kontakti otsima, pöördusin ise jaanuari alguses tema poole, huvist raamatu käekäigu pärast. Saingi vastuse ja ka teenitud tasu. Ootasin põnevusega, millised tulemused toob veebruar. Ootasin mis ma ootasin, aga ei midagi. Jälle näitasin üles initsiatiivi. Tuligi vastus. Märtsis mu entusiasm kuidagi rauges.

Ei tea kas oli põhjuseks kevadväsimus või lihtsalt närune sisetunne, et mis pagana päralt pean mina Ingrid Õunapuu ukse taga koputamas käima, kui lepingus on selgelt kirjas kirjastaja poolne kohustus saata autorile igakuine aruanne? Kui 17. aprilliks polnud Ingrid Õunapuust kuulda ei mõmmi ega põmmi, saatsin meili, lahendust vajavatele küsimustele vastuse saamiseks, nii Ingrid Õunapuule kui Apollo juhile Ivar Vendelinile. Ivar vastas kohe ja vabandas asjade venimise pärast (kuigi see temasse otseselt ju ei puutu). Ingrid Õunapuu aga vaikis kui haud. Vaikib teine siiani.

Minu jaoks on hakkanud kogu see asi võtma kergelt kohtlast varjundit. Asi pole mitte teenitud või teenimata tasus, vaid Ingrid Õunapuu suhtumises ja sellest tulenevast käitumisest. Kuigi meie mõlema poolt allkirjastatud lepingus on kohustused kirjas, eirab Ingrid Õunapuu neid lausa süüdimatu järjekindlusega. Ei võta ühendust, ei vasta e-kirjale ja juriidiline leping on talle ka vaid kui formaalne tühi-tähi. Täiesti müstiline olend.

Ehk annab vastuse Ingrid Õunapuu antsakale käitumisele tema Facebook´i kodulehekülg. Tema fundamentaalne arusaam maailmast kõlab nii: „Travel light, live light, spread the light, be the light.“ (reis heledalt, ela heledalt, jaga valgust, ole ise valgus, ingl. k - toim). Ehk ongi Ingrid Õunapuu näol on tegemist astraalse nähtusega? Võdin käib seest läbi, aga põnev on ka. Mõelda vaid, ma olen sattunud dimensioonide konflikti. Samas on teada tohutu arv juhtumeid, kus liigne valgustatus on mõjunud valgustatule endale pimestavalt. Olgu kuidas on, ühte asja tahan hoiatuseks öelda küll. Kui kellelgi on plaanis raamat või mingi muu trükis väljaanda, siis hoiduge Ingrid Õunapuust ja tema kirjastusest OÜ FD Distributionist nii kaugele kui võimalik."

Võtsime ühendust Ingrid Õunapuuga, kes selgitas, et on Peeter Ojaga olnud regulaarses kirjavahetuses: "Ma olen vastanud kõikidele tema meilidele, tavaliselt samal päeval või mõned päevad hiljem. Olen saatnud talle kolm meeldetuletavat kirja, et ma ootan tema arvet," räägib naine. "See, et ta sotsiaalmeediapostituses lausub, et olen haihtunud, on minu jaoks täiesti üllatav."

Ingrid täpsustab telefonikõnes, et möödunud aasta lõpus sündis tema perre kolmas poeg ja see on põhjus, miks ta ei ole olnud koheselt kättesaadav. "Tunnistan oma viga, aga mul sündis 29. detsembril kolmas poeg," täpsustab Õunapuu.

"Ütlesin ka Peeter Ojale, et mul on aasta algus olnud isiklikus elus väga kiire ja kohanemisrohke. Olen tema ees vabandanud, et ta teatud mõttes unarusse jätsin, aga kuna raamatu müüginumbrid ei olnud ka erilised, siis arvasin, et mul on aega," lausub Ingrid. "Eks see oli minu viga, et ma temaga igal kuul õigeaegselt ei suhelnud, kuigi oleksin pidanud."

Ingrid jagas Õhtulehega ka viimast kirja, mille ta on saatnud teele Peeter Ojale täna keskpäeval:

Tere Peeter!

Ma vabandan veelkord oma tegemata töö parast. Aasta algus on olnud äärmiselt tormiline ja uus seoses beebi sünniga. Palju uusi tuuli ja natuke rohkem ka kontrollimata olukordi. Ja ma ei kasuta absoluutselt lapsi vabandusena, see on lihtsalt selgituseks. Vabandan ma selle eest, seoses kõige sellega ei olnud mu tööalane tegevus nii organiseeritud kui oleks pidanud olema. Tundus koguaeg, et aega nagu on aga aeg on just see, mis kahe väikese lapsega märkamatult käest ara kaob. Sain oma õppetunni siin kätte. 

Ja teadlikult ei ole kunagi ühtegi Teie pöördumist eiranud. Olen teile alati vastanud esimesel võimalusel. Ka 17.aprillil kui saatsite kirja, kus väljendate suurt pahameelt vastasin ma samal päeval, vabandasin ja andsin lubaduse ennast parandada. Lisaks olen saatnud meeldetuletuskirju, et ootan arvet, millele ma vastust ei ole saanud.  

Olen nüüd korduvalt vabandust palunud ja oma viga tunnistanud, Teie olete saanud enda pahameelt ka avalikult välja elada, et küsin kuidas edasi? Kas ma saan veel midagi teha, et aidata selle teemaga edasi liikuda? 

Ootan jätkuvalt arvet viimaste müükide kohta. Lisaks palun arvet intresside kohta iga üleläinud päeva kohta nagu lepingus on ettenähtud. Summas 3,93€.