Tele
30. aprill 2018, 22:45

TV3 VIDEO | Tõnu Trubetsky naabrid pahandavad: pidime tema eest ka katuse kinni maksma! (61)

Pealtnäha natuke armetus seisus maja Mõisaküla linnas Pärnu maantee 22a on täiesti elamiskõlblik ja toimiva korteriühistuga. Üks korteritest kuulub tuntud muusik Tõnu Trubetskyle, kes pole korteriühistu andmetel aga juba viis aastat selle eest mingeid kommunaalkulutusi kandnud. Võlg ühistu ees on kasvanud juba paari tuhande euro suuruseks.

"Ei küta, vesi külmub ära... Maksime tema eest katuse kinni. 2015. aastal pandi uus katus peale ja selle maksime meie, majarahvas, kinni. Tema ei maksnud sentigi," pahandas naaber. "Tema kirjutab lehes, et hullud mutid ei saa siin kokkuleppele. Aga tema pole meiega rääkinudki!"

Pärnu 22 ühistu esimees Aili Allkivi ütles, et Trubetsky arvates ei pea tema maksma, kuna ta korteris ei ela.

"Tema maksab lihtsalt suvaliselt mingi summa ja siis vaatame, mis teeme," sõnas Allkivi. "Talle pakuti võimalust korter ära müüa, aga ta küsis liiga kõrget hinda. Sellist hinda siin ei saa."

Võlad on korteriühistute praktikas väga terav probleem.

"Esimene põhimõte, mida ühistud peaksid järgima, on see, et mingil juhul jätma selle isikuga suhtlust katki või pooleli või solvuma. Tegelikult tuleks võimalikult kiiresti teada saada põhjused, selgitada välja põhimõtted ja sellest lähtuvalt ka tegutseda. Võlanõuete menetelemise kuldreegel on kiirus," seletas Eesti Korteriühistute Liidu liige Urmas Mardi.

Ühistutel on soovitav vastu võtta nõuete menetlemise kord. Aasta algusest rakendunud seadus paneb kõikidele kortermajadele kohustuse luua korteriühistud, mida on suurusjärgus 23 000. Ühistud on juba praktiseerinud väga konkreetseid samme kohtus, kus omanik on pinnalt välja tõstetud.

"Selliseid samme saab astuda ja ma leian, et selline säte korteriühistute ja korteriomanike uues seaduses on väga mõistlik, sest korteriomanikud peavad teadma, et neil on ka väga olulised kohustused, mitte ainult õigused," ütles Mardi.

"Me tahame, et ta maksaks võla ära ja hakkaks ka edaspidi maksma nii, nagu kõik korteriomanikud. Temale me ei tee eeliseid," rõhutas Trubetsky naaber.

Korteriühistu Pärnu 22 esimees muusiku vastu kohtusse minna ei taha. "Ma tahan rahumeelselt lahendada selliseid asju," ütles.

Trubetsky on ise eelnevalt väitnud, et tema teatud teenuseid ei kasuta ja tema nende eest ei maksa. Küll on ta lubanud mingid osalised maksed remondifondi teha. Selline osaline maksmine aga ühistut ei rahulda.