Janek MäggiFoto: Teet Malsroos
Tele
30. aprill 2018, 19:35

Mäggi: Maire Aunaste ütles, et see oli väga hea intervjuu

Janek Mäggi põllul sünnitamise kommentaarist: minu jaoks vajab tõlkimist see kisa, mis järsku lahti läks (265)

Tulevane riigihalduse minister Janek Mäggi teatas möödunud nädalal „Aktuaalses kaameras“, et Eestis saab sünnitada ka põllu peal. Mäggi sõnas täna „Ringvaates“, et ta ei saa aru vihasest vastukajast, mida öeldu põhjustas.

„Ise oled suhtekorraldaja ja esimese asjana „Aktuaalseses kaameras“ ütled sellise asja, et meil võivad naised ka põllul sünnitada?“ imestas saatejuht Marko Reikop.

„Ma ei öelnud seda. Mu pähe tuli selline mälupilt, kuidas onu rääkis, kuidas vanaisa vanaema põllul sünnitas ja laps jäi ellu ja mina olen ühe selle lapse järeltulija,“ seletas Mäggi. „Aga ma palusin meie ühisel heal kolleegil Maire Aunastel intervjuu üle vaadata, et kuidas talle tundus. Maire, kuigi ta on konkureerivast erakonnast, ütles mulle: „Janek, see oli väga hea intervjuu.“ Ta vaatas tervikut. Ma soovitan ka Eesti ühiskonda vaadata ikkagi tervikuna. Siin on väga palju erinevaid inimesi, 1,3 miljonit. Ma arvan, et kõik inimesed ei ole, Marko, ka sinu jaoks, sõbrad, sugulased, tuttavad...“

„Võibolla sa vajad lihtsalt tõlkimist? Suhtekorraldajana sa tead seda, et kui sa ütled tugeva sõnumi välja, mis tegelikult nõuab tõlkimist, siis sa oledki võibolla ennast valesti sõnastanud,“ arvas Reikop.

„Minu jaoks vajab meeletult palju tõlkimist see kisa, mis siin järsku lahti on läinud. Mina sellest aru ei saa. Minu arust on selles isegi vihakõnet ja kõike muud,“ ütles Mäggi. „Kas tõesti on niimoodi, et Eesti vabariigi valitsuse liikmed ei ole viisakad inimesed, ei ole normaalsed inimesed? Et nendel ei tohi olla perekonda, sõpru, lapsi, naist, autot, mitte midagi. Nad peavad olema sellised geniaalsed kuivikud, kellel on neli jutupunkti ja kaks kujundit, mida nad üldse suudavad öelda.“


Mäggi firma Powerhouse pakkus Tartu ülikooli kliinikumile teenust seoses sellega, kuidas avalikkusele selgitada Valga ja Põlva sünnitusosakonna kinnipanemist. „Aktuaalse kaamera“ saatejuht küsis möödunud reedel, millist nõu annab Mäggi riigihalduse ministrina.

„Esimene oluline asi on see, et kuni kolmapäeva õhtuni ei olnud mul õrna aimugi, et peaksin sellele küsimusele vastama. Aga kui tõsiselt mõtlen, siis selle töö käigus ma sain väga lihtsalt aru, et Valgas saab sünnitada rahulikult edasi, Eestis saab sünnitada ka põllu peal, 11 inimest Eestis sünnitab autos, selliseid asju juhtub kogu aeg. Valgas ja Põlvas on tingimused väga head ka pärast seda, kui valdav osa sünnitajaid hakkavad seda tegema Tartus, kus on ideaalsed tingimused olemas,“ seletas ta.

„Olen ise Valga kandist pärit, mul on isatalu seal. Ma mõistan, et see on väga halb, et Eestis väikesed kohad surevad välja; et Valgas kinnisvara hind on kümme korda madalam kui Tallinnas. Ka see on suur probleem. Aga seda ei ole võimalik muuta ainult poliitiliste otsustega, sest maailm kolib ka kõik suurtesse linnadesse ja see trend pole ainult Eestis, vaid kogu maailmas,“ ütles Mäggi.