Rootsi kroonprintsess VictoriaFoto: Reuters/Scanpix
Inimesed
30. aprill 2018, 09:59

Rootsi Akadeemiaga seotud ahistaja üks ohver on printsess Victoria (38)

Rootsi ajakirjanduse andmeil on Nobeli kirjandusauhinda välja andva Rootsi Akadeemiaga seotud seksuaalahistaja ja vägistaja kimbutanud ka kroonprintsesss Victoriat.

Mullu plahvatas skandaal: 18 naist süüdistas mainekat Rootsi kultuuritegelast ja Rootsi Akadeemia liikme, luuletaja Katarina Frostensoni abikaasat Jean-Claude Arnault'd  seksuaalses ahistamises või vägistamises. Arnault on olnud akadeemiaga aastate jooksul tihedalt seotud, ka rahaasjus.

Pärast akadeemia hääletust, kus langetati otsus Frostensoni liikmelisust mitte peatada, astus kolm akadeemia meesliiget protestiks tagasi. Seejärel astusid skandaaliga seoses tagasi nii akadeemia alaline sekretär Sara Danius kui ka Frostenson ise. Seetõttu on akadeemia praegu patiseisus ning tänavune kirjandusauhind võib jääda välja andmata.

Rootsi ajakirjanduse teatel ahistas Arnault tosin aastat tagasi ka kroonprintsess Victoriat - nimelt pannud mees Rootsi Akadeemiale kuuluvas Bergsgårdeni villas peetud kohtumisel käe printsessi istmikule. Juhtunut kinnitas Svenska Dagbladetile kolm eri allikat.

"See oli väga ebameeldiv, aga kroonprintsessi adjutant tuli vahele ja tõukas käe ära," rääkis akadeemia toonase juhi eksabikaasa  Ebba Witt-Brattström lehele. Juhtunut näinud pealt ka kuningapaar, vahendab MTV.fi. Mitme allika väitel oli Rootsi Akadeemia liikmeid toona manitsetud, et kroonprintsessi Arnault'ga kahekesi ei jäetaks. 

Rootsi kuningakoja pressiesindaja ei nõustunud lehes ilmunud väidet kommenteerima, kuid nentis, et Arnault' kohta avalikustatud info on hirmutav.