Mihkel ja TimoFoto: Alar Truu
Üritused
28. aprill 2018, 07:42

"La forza" autorid Timo ja Mihkel: inimesed olid nõus annetama, et lavasõu saaks Eurovisionil selline, nagu "Eesti laulul" nähti (38)

"Me panime sinna väga palju oma raha juba enne "Eesti laulu", et see esitus üldse inimesteni jõuaks," ütleb Eesti euroloo "La forza" üks autoritest, Mihkel Mattisen, vastuseks küsimusele, mida tema ja kaasautor Timo Vendt maha müüma ja panti panema pidid, et Eesti lavasõu jaoks vajalik 65 000 eurot kokku saada. 

"Õnneks oli meil abistajaid - Sportland tuli meile väga tugevalt appi ja oleme selle eest väga tänulikud. Nemad on ainus firma, kes on meiega olnud algusest, enne seda, kui keegi üldse Elinat veel taevani kiitis," räägib ta. "Projektsioon ongi kallis ja sinna pole midagi teha," tõdeb Mihkel. Kui Mattisen pärast "Eesti laulu" ühes intervjuus ütles, et ei teagi, kas hiigelseelik ka Eurovisionile jõuab, hakkas ta saama ohtralt sõnumeid, kus öeldi, et seelik ikka peab minema, sest Eesti rahvas on hääletanud kogu komplekti poolt. "Sama ütles Mart Normet (Eesti Eurovisioni delegatsioonijuht - toim.) ja hakkasime mõtlema, kuidas see asi kokku saada."

Mihkel ja Timo Foto: Alar Truu

Timo Vendt ütleb, et väga paljud inimesed olid nõus tegema mida iganes, et seelik siiski eurolavale läheks. "Nad olid valmis ise annetama, et raha kokku saaks, sest neile esitus just sellisena meeldis. Toetus on olnud ikka väga äge ja on tore tunda, et inimesed on valmis milleks iganes, et asi toimiks nii, nagu oli mõeldud." Mihkel ütleb, et laulu tiim aitas nii palju kui sai. "Müts maha selle töö ees, mida Normet on viimased kuu aega teinud - ta tegeleski põhimõtteliselt ainult raha kokkuajamisega ja sai sellega hakkama. Mart tõestas, et inimesel, kes tema sussidese järgmisel aastal tuleb, ei ole lihtne," sõnab Mihkel. Timo nõustub. "Tal saab olema väga raske."

Mihkel ja Timo on Eurovisioni eel elevil. "Lõpuks on see aeg käes. Kogu see periood on meie jaoks olnud megapikk ja tundunud veel pikem - kui alustasime, polnud meil veel "Eesti laulust" aimugi ja me ei teadnud, kas kandideerime sinna. Meil on selle looga juba nii pikk minevik ja lõpuks oleme jõudnud sinna punkti, kus nüüd on minek."

"La forza" on läbi teinud omajagu muutusi. "Tegime kõigepealt valmis kondikava, esimese versiooni, siis kuulasime ja tegime sellest teise versiooni," ütleb Timo ja Mihkel lisab, et pärast esimest versiooni hakati nullist pihta. Pärast "Eesti laulu" finaali võitu pole lugu aga enam muudetud. "See sai meil tõesti valmis. Tundsime Timoga mõlemad, et lugu on täpselt selline, nagu olema peaks," ütleb Mattisen. "Muusika on ju alati subjektiivne ja on palju arvamusi, milline lugu ja produktsioon olema peaks. Meie olime aga kindlad, et see peakski just selline olema ja rohkem me seda näppinud pole," ütleb ta. "Lihtsalt tegemise pärast pole mõtet midagi teha. Kui ei oska midagi geniaalsemat juurde panna, siis las ta olla nii, nagu on," lisab Timo. 

Eesti eurodelegatsioon Foto: Alar Truu

Mihkel ja Timo on mõlemad laulu autoritena juba Eurovisionil käinud - Mihkel aastal 2013 Birgit Sarrapiga (toona Õigemeel) ja looga "Et uus saaks alguse" ning Timo aastal 2014 Tanja esitatud palaga "Amazing". Kas selleaastane Eurovision ka kuidagi erineb peale selle, et laulja on teine? "Mina arvan küll, et erineb - Mihkel käis enne, siis mina ja nüüd oleme koos. See on juba suur ja äge erinevus," ütleb Timo. "Teine asi on see, et läheme niivõrd teistsuguse looha ja see on suur asi."

Mihkel ütleb, et nende jaoks on kogu "La forza" projekt olnud väga põnev. "Oleme mõlemad popmuusika ja igasuguste muusikate vallas tegutsenud aastakümneid ja selle loo puhul on meie jaoks kõik uus. Kompame täiesti teistsugusel pinnal ja tegime enda jaoks täiesti uue asja. Meil polnud aimugi, kuidas inimesed selle vastu võtavad," ütleb ta. "Kui teed poploo, siis juba umbes aimad eelnevate kogemuste põhjal, kuidas sellel minna võiks, aga praegu oleme kombanud pimeduses ja valgust otsinud," muigab ta. Timo lisab, et nad on "La forza" teinud täpselt nii, kuidas neile õige tundunud on. "Kui popmuusikas on mingi struktuur ees ja võtad kuskilt ikka eeskuju, siis seekord tegime nii, nagu tundsime ja vaatame mis saab. Eks seda on näha, kui hästi sai, aga vähemalt ise tunneme, et on õige."

Eurolavale minev hiigelseelik pole sama, mis "Eesti laulul", vaid uus. "Kui sa pole spetsialist, siis ei tundu need nii erinevad, kuid natuke ikka on," sõnab Mihkel. "Uus on veel parem, kvaliteetsem ja sellelt tuleb projektsioon veelgi paremini esile. Ja lõpuks ega seelik ju raha neelanud, vaid projektori väga pikaajaline rent."