Eesti ajakirjanikudFoto: ARNO SAAR
Maailm
27. aprill 2018, 21:06

Eesti on ajakirjandusvabaduselt maailmas 12. kohal (9)

Organisatsioon Reporters Without Borders (Piirideta Ajakirjanikud) avaldas oma iga-aastase pressivabaduse raporti. Eesti ajakirjandus on selle järgi üsna heal kohal, ehkki Norra esikohalt löömiseks tuleb veel pisut vaeva näha.

Eesti on ajakirjandusvabaduse poolest maailmas 12. kohal. Üldiselt on esikahekümnes heal järjel riikide hulka kuuluvateks peetud maad, kuid leidub ka üllatusi, mida Lääne meediatarbija võib-olla oodata ei oskaks. Näiteks on kena 6. koha kindlustanud Jamaica saareriik. 10. kohalt leiab aga Costa Rica ning 20. Uruguay. Kõige parem on meediavabaduse olukord Norras.

Oma lõunanaabritest oleme samuti ees. Läti asub 24., Leedu 36. kohal. End üldiselt vabaduse kantsiks pidavatel ameeriklastel rõõmustamiseks väga põhjust pole - USA on ajakirjandusvabaduse poolest alles 45. kohal.

Eesti kohta kirjutavad Piirideta Ajakirjanikud, et ainsaks murekohaks on kohalikud ajalehed, mis võivad tajuda kerget survestamist kohalikelt omavalitsustelt poliitreklaami tegemiseks. Võltsuudistega hirmutamine, nagu see on mõju avaldanud USAs, ei heiduta Eesti meediatarbijat eriti.

Euroopas on kehvemad lood Balkanil ja Musta Mere ümbruses. Bulgaaria, mis on ka Euroliidu liige, asetub üsna kehvale 144. kohale. Türgi on ilmselt mitte väga üllatuslikult 157. kohal. Kõige halvema ajakirjandusvabaduse tasemega riikide põhjaviisik on Hiina (176. koht), Süüria, Türkmenistan, Eritrea ning loomulikult kõige viimasel kohal: Põhja-Korea.

Huvilised saavad kaardiga täpsemalt tutvuda SIIN.