Rootsi Akadeemia alaline sekretär Sara Danius pani seksiskandaali tõttu ameti maha. Foto: AFP/Scanpix
Inimesed
26. aprill 2018, 15:44

Nobeli kirjandusauhind jääb seksiskandaali tõttu tänavu välja andmata? (1)

Nobeli kirjandusauhind võib tänavu jääda välja andmata, kuna seksiskandaal on halvanud Rootsi Akadeemia töö.

Maailma mainekaimat kirjanduspreemiat välja andvat Rootsi Akadeemiat tabas hiljuti kriis, kui asuti uurima mõjuka kultuuritegelase Jean-Claude Arnault' vastu suunatud 18 tõsist seksisüüdistust. Stockholmis kultuurikeskust juhatava Arnault' abikaasa, luuletaja Katarina Frostenson on akadeemia liige. Arnault on olnud akadeemiaga aastate jooksul tihedalt seotud, ka rahaasjus. 

Kui 16 aktiivliikmega akadeemia võttis viimaks ette hääletamise ning  otsustas Frostensoni liikmeks edasi jätta, astus kolm meesliiget protestiks tagasi. Nad ei saa akadeemiast välja astuda, kuna selle liikmed valitakse eluks ajaks. Küll aga võivad nad protesti märgiks taanduda akadeemia tegevusest. 

Ameti pani maha ka akadeemia alaline sekretär Sara Danius ning pool tundi hiljem saabus teade Frostensoni tagasiastumisest, kirjutab Briti leht The Guardian.

See tähendab, et akadeemias on vaid 11 aktiivset liiget. Uute liikmete valimiseks on aga vaja 12 liikme olemasolu.

Üks protestiks akadeemiale selja keeranutest, Peter Englund on ajalehe Expressen teatel väljendanud arvamust, et kirjanduspreemia väljaandmine tuleks aasta võrra edasi lükata. Sel juhul antaks 2019. aastal välja kaks preemiat.