"Hommikusöök staariga" - Henrik Normann; Anu Saagim; Pavlova Cake ; Pavlova kohvik
Inimesed
26. aprill 2018, 17:37

HOMMIKUSÖÖK STAARIGA | Henrik Normanniga magusat unistust jagamas (14)

Tänavu jaanuaris avati Tallinnas reisisadama vahetus läheduses uus põnev kohvik Pavlova. Mina palusin hommikusele magusaampsule ühe meie värvikamatest koomikutest – Henrik Normanni. Pavlova kohviku üks omanikest, Olga Danilova rääkis meile Pavlova koogi päritolust, selle valmistamisest ja näitas ka küpsetamise protsessi.
Kohvik Pavlova; Poordi 3; Tallinn

Maailma ühe kõige kuulsama koogi päritolu pole siiani täpselt selge ning seda au tahavad endale nii austraallased kui uusmeremaalased. Pavlova on vahukooretäidise ja värskete puuviljadega beseekook. Kook on nime saanud legendaarse vene baleriini Anna Pavlova järgi, kes käis 1920ndatel maailma kuklapoolel esinemas.

Pavlova kooki kutsutakse Austraalias hellitavalt „pav’iks“ ja see on  austraallaste jõululaua üks klassikutest. Viimaste aastatega on Pavlova koogid ja tordid ka paljude Eesti restoranide magustoidu menüüdes kindla koha sisse seadnud.

"Hommikusöök staariga" - Anu Saagim, Olga Danilova Foto: Alar Truu

Siit tulevad mõned spetsialistide näpunäited Pavlova koogi tegemiseks

Munakollaseid saab munavalgetest eraldada kõige paremini siis, kui need on külmkapikülmad. Enne vahustamist jäta siiski munavalged toatemperatuurile soojenema, et need paremini vahtu läheksid.

Munavalgemass on valmis, kui selle maht on umbes kolm korda algsest mahust suurem ja see mikserikonksudega tõstes „püsti jääb“. Kauss, milles munavalgeid vahustad, peab olema piinlikult puhas, sest rasv või niiskus takistab munavalgel vahtu minemast.

Säti kõik vajalikud ained enne vahustamist valmis, sest vahustatud munavalgemass peab võimalikult kiiresti ahju saama.

"Hommikusöök staariga" - kondiiter Olga Danilova Foto: Alar Truu

Vahustatud massi on hõlpsam küpsetuspaberile kanda kondiitrikoti abiga

Pavlova põhja võid ka varem valmis küpsetada – hoia seda kaunistamata kujul õhukindlas karbis toatemperatuuril. Koogipõhi säilib hästi isegi kuni 5 päeva, tingimusel, et need ei saa niiskust.

Ühe suure pavlova asemel võid teha ka väikesed Pavlova koogikesed. Sel juhul vähenda küpsetusaeg 1 tunnilt ja 15 minutilt umbes 45 minutile. Koogikesi võid küpsetada ka muffinivormides.

Kui pavlova tuleb pealt nätske, on suure tõenäosusega põhjuseks liigne õhuniiskus.

Pavlovat võid kaunistada erinevate marjadega – sobivad nii eestimaised kirsid, vaarikad, kõik meie oma head sõstrad, maasikad, astelpajud, põldmarjad ja mustikad kui eksootilisemad mahlased kiivid ja virsikud, hapumagusad granaatõunaseemned või granadillid.

Valmistamine: 

Vaja läheb:  

6 tk munavalget; 4 dl suhkrut; 1 spl tärklist; 1 tl valge veini äädikat; 0.5 tk laimist pressitud mahla; 1 dl tuhksuhkurut; 2 dl vahukoort; 1 tl vanilli- või vanilliinsuhkrut; puuvilju; marju          

Vahusta toasoojad munavalged kõvaks vahuks. Lisa pidevalt vahustades paari supilusikatäie kaupa suhkur, kuni vaht on läikiv. Lõpuks vahusta hulka tärklis ja äädikas.

Tõsta küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile väikesed tainapätsid. Küpseta 125 kraadi juures 40 minutit. Kui küpsetad suurt beseed, säti ahi 150-kraadini ja küpseta beseed ahju alumisel siinil 1,5–2 tundi. Tõsta serveerimisalusele.
 
Mütsikese tegemiseks vahusta koor, soovi korral maitsesta tuhksuhkruga. Kata koogikesed vahukoore ja meelepäraste puuviljade-marjadega. Serveeri kohe.
 
"Hommikusöök staariga" - Henrik Normann; Anu Saagim; Pavlova kohvik Foto: Alar Truu

Meelelahutustegelane Henrik Normann (46) jäi Pavlova kohviku perenaiste Snežana Härma ja Olga Danilova retsepti järgi valmistatud õhuliste Pavlova hõrgutiste ja sinna kõrvale pakutud roosa kihisevaga vägagi rahule. 

Teleseriaalis "Vanad ja kobedad" eesti rahva südamed Maie ja Väinona võitnud Henrik tuuritab täna edukalt ringi president Kersti Kaljulaidi rollis ning annab viimast lihvi tema käe all valmivale tragikomöödiale "Elu hammasratastel".

Henrik Normann president Kaljulaidina Tartu Dorpatis : Eesti 100 sünnipäev(Aldo Luud)

„Ütlesin kunagi naljaga pooleks, et mina lähen sinna, kuhu president Kersti Kaljulaid ei jõua ja nüüd on see ka täide läinud,“ pajatab Normann. „Kui ma „Edekabelis“ esimest korda Kerstit tegin, siis ma tõesti ei arvanud, et jäängi seda rolli mängima. Kutseid muudkui tuleb ja tuleb. Viimati kätles Henrik teist Eestit Tartu Dorpati konverentsikeskuses 24. veebruaril, Eesti 100. juubelil. „Kätlesin presidendina järjest 55 minutit ja see oli uskumatult väsitav.“ 

KATI JÄGEL JA HENRIK NORMANN (TIINA KÕRTSINI)

Uurisin hommikusöögil Henrikult, kas ta on tõepoolest hiljuti lahku läinud oma pikaaegsest kallimast, Kati Jägelist, nagu meelelahutusveergudel väidetakse?

Miks viibib kevadel esilinastuma pidanud tragikomöödia "Elu hammasratastel", mis ei räägi pelgalt ansambli Respekti tegevusest, vaid Henriku sõnul kõikidest muusikutest, kes iga hinna eest kuulsaks saada soovivad, aga sellega kuidagi hakkama ei saa.  

Uurime,kas värvikal näitlejal on plaanis kirjutada ka elulooraamat ja kui aus ta seal olla julgeb. 

Ja miks on mehel jamad küll napsise peaga rooli istumise, kui kiiruse ületamisega.

Kõigest sellest ja paljust muust põnevast loe ja vaata nädalavahetusel Õhtulehe veebist!