Kuningas Harald ja kroonprints HaakonFoto: Reuters/Scanpix
Inimesed
26. aprill 2018, 09:39

Norra kroonprints Haakon tõusis kuninga haiguse tõttu asevalitsejaks

Norra õukond andis teada, et kuningas Harald V (81) haiguspuhkuse tõttu on kroonprints Haakon (44) praegu regent ehk asevalitseja.

Norra kuningakoda teatas praegu Eestis visiidil viibiva Haakoni ametikõrgendusest kolmapäeva pärastlõunal. Kui kaua kuningas Harald haiguse tõttu rivist väljas on, pole teada.

Õukonna teatel vaevavad kuningat probleemid jalaga. "Need, kes on Norra monarhi näinud, võivad kinnitada, et ta on alati veidi omamoodi kõndinud," kirjutab veebikülg Royal Central. "Selle põhjuseks on ammune probleem ühe jalaga, mis on nüüd niivõrd tõsiseks muutunud, et kuningas ei saa tööd teha."

Tegu olevat kaasasündinud veaga, mille tõttu ei saa monarh jalga täiesti välja sirutada. Sellele olevat arstid jälile jõudnud, kui Harald oli troonipärijana ajateenistuses. Sõjaväearstid olevat välja pakkunud lõikuse, kuid kuninglik perekond otsustanud, et Haraldit ei opereerita. Mõnda aega sai ta haiglaravi.

"Tavaliselt ütlen, et mul on jalad, mis ei sobi eriti kõndimiseks. Seetõttu ei armasta ma eriti jalutada," ütles kuningas Harald 2005. aastal avaldatud eluloos.

Norra põhiseaduse järgi tuleb troonipärijal valitsusasjad enda kanda võtta ning monarhi esindada, kui too peaks olema väljaspool oma kuningriiki või nii haige, et ei saa ise valitseda.

Reedel pidi kuningas Harald kohtuma Norra peaministri ja riiginõukoguga, laupäeval aga osalema Oslos Norra Teatris Norra Seltsi 150. aastapäeva pidustustel. Royal Central ennustab, et Haakon täidab Eestist kodumaale naastes neid kohustusi ise.

1998. aastal viibisid Norra kuningas ja kuninganna Sonja Eestis kahepäevasel riigivisiidil, mille jooksul külastati ka Pärnut. President Lennart Meri andis kuningale üle Maarjamaa Risti keti ja kuningannale Maarjamaa Risti I klassi ordeni.