TV3 krimiseriaal "Lõks" esitlus. (vasakult) Pääru Oja, Roman Baskin, Indrek Simm, Ingrid Margus ja Markus OravFoto: Tiina Kõrtsini
Tele
24. aprill 2018, 13:00

Krimiseriaali „Lõks“ režissöör Indrek Simm: näitleja ja lavastaja ebakõla paistab ekraanilt alati välja (8)

„Alanil (Alan Adojaan, seriaali „Lõks” stsenarist – toim.) oli lugu juba olemas. Seriaali sünd on omaette huvitav selles mõttes, et see algab kahe täiesti erineva maailmavaate ja elustiiliga inimese kokkusaamisega, kes peavad hakkama koos tööd tegema, kukkudes selles täielikult läbi,” räägib uue kodumaise seriaali „Lõks” režissöör Indrek Simm.

„See läbikukkumine liidab need kaks täiesti vastandlikku inimest üsna sujuvaks tandemiks.” Peaosaliste duaalsus oli Simmi jaoks piisavalt paeluv, et lugu ekraanile tuua. 

Osatäitjate leidmine oli mehe sõnul väga lihtne ja selles oli suur roll Dagmar Reinoltil. „Mul on suur rõõm olnud Dagmariga tööd teha. Ta leidis täpselt õiged inimesed, kes sobisid kõige paremini, suutes läbi rääkida ka nende näitlejatega, kelle nõusolekus ma alguses kahtlesin.” 

TV3 krimiseriaal "Lõks" esitlus. (vasakult) Pääru Oja, Roman Baskin, Indrek Simm, Ingrid Margus ja Markus Orav Foto: Tiina Kõrtsini

„Mul oli oma visioon, keda ma seriaali tahan. Üks kindel soov oli töötada koos Pääru Ojaga,” lausub režissöör. Simm kahtles, kas selline suure kaliibriga Draamateatri näitleja on üldse nõus teleseriaalis kaasa tegema. Režissöör arvas, et näitleja on nõus üles astuma vaid teatrilaval ja võtab pakkumisi vastu vaid kunstilistes filmides osalemiseks. Simmi suureks üllatuseks oli Pääru järgmisel hetkel juba võtteplatsil. „Ühine mõistmine ja klapp tekkis kohe,” lausub ta. „Tema sai aru, mida mina mõtlen ja vastupidi. See, et ta suutis leida oma suurte rollide vahel aega, on lausa imetlusväärne,” leiab Simm. Mees kiidab üleüldist näitlejate pühendumust ja sisseelamist rollidesse. Isegi väiksemate rollide puhul. „Mingit üle põlve tegemist ei olnud kordagi."

Teine peaosatäitja, Ingrid Margus, leiti läbi tiheda valikusõela. „Kui Ingrid mõned aastad tagasi katsetel uksest sisse astus, mõjus ta väga üllatavalt. Temas oli seda värskust ja toorust, mis paistis kohe silma. Loomulikult on ta väga ilus inimene ja hea näitleja,” lausub Simm, kes on naispeaosalise valikuga väga rahul. 

Filmimees on õnnelik, et näitlejad tulid võtetele alati positiivselt meelestatuna. „Tihti on nii, et näitleja tuleb esimest korda platsile, paber tekstidega käes. Paraku ei pruugi tekst alati režissööri nägemusega ühtida. Selline ebakõla näitleja ja režissööri vahel paistab aga ekraanilt välja.” Säärast ebakõla ei tunnetanud Simm seriaali võtete ajal aga kordagi. 

Režissöör lubab oma värske seriaaliga piisavalt närvikõdi ja verd tarretama panevaid momente, kus mõne peaosalise elu ripub juuksekarva otsas.