Eesti esimene tippklassi restoraniga viietärnihotell tähistas 20. aprillil oma 20 aasta juubelitFoto: Maksim Toome
Inimesed
23. aprill 2018, 12:52

PILDIGALERII | Kohalik ja välismaine ärieliit tähistas Schlössle hotelli juubelit (12)

Eesti esimene tippklassi restoraniga viietärnihotell tähistas 20. aprillil oma 20 aasta juubelit. Hotelli pikka ajalukku mahub hulgaliselt kuulsaid külalisi prints Charlesist Bryan Adamsi ja Enrique Iglesiaseni. Samuti saab kunagi Tallinna bürgermeistrile kuulunud väärikas keskaegses hoones paiknev hotell olla uhke oma isikliku kummituse üle.
Eesti esimene tippklassi restoraniga viietärnihotell tähistas 20. aprillil oma 20 aasta juubelit Foto: Maksim Toome

Unikaalse butiikhotelli interjööriga Schlössle orienteerub omanäolist ja luksuslikku hotellikogemust eelistavale äri- ja erakliendile ja kuulub mainekasse ketti Leading Hotels of the World.

Schlössle hotelli juht Mara BlaubardeFoto: Maksim Toome

“Leading Hotels of the World tunnuslauseks on “märkmisväärselt eriline“ ning just sellist kogemust soovime ka meie siin oma külastajatele pakkuda. Püüame ühendada ajaloohõngu klientide muutuvate vajadustega kaasaskäimisega. Nii näiteks läbis hotell kaks aastat tagasi täieliku uuenduskuuri ning pakub kõiki kaasaegse viietärnihotelli väärilisi mugavusi, samas oleme säilitanud nii palju kui võimalik algupärasest keskaegsest hoonest. Üha rohkem on neid kliente, kes ei soovi lihtsalt peatuda standardses ärihotellis, vaid otsivadki just seda erilist elamust,” rääkis Schlössle hotelli juht Mara Blaubarde.

Kohal oli ka tuntud Itaalia ärimees Roberto de Silvestri koos sõpradega Monacost Foto: Maksim Toome

“Schlössle hotell on näinud tohutult vaeva, et säilitada ja väärikalt esitleda hoone algupäraseid detaile. Justkui möödunud sajanditest puutumatuna seisavad ikka omal kohal maja keskne korsten, väikesed spiraalikujuliselt kulgevad trepid ning keskaegsed ebakorrapäraste nurkade ning seinaorvadega elamiskambrid. Usun, et bürgermeister Marquardt Bretholt ja kõik, kes talle järgnesid, oleksid õnnelikud, teades, et külastajad tunnevad end nende väärikate seinte vahel hästi ja turvaliselt,” kommenteeris ajaloolane Jüri Kuuskemaa.

Eesti esimene tippklassi restoraniga viietärnihotell tähistas 20. aprillil oma 20 aasta juubelit Foto: Maksim Toome

Hotelli kahekümne tegevusaasta jooksul on siin peatunud mitmed riigipead, kuninglikud külalised, diplomaatia- ja militaarringkondade kõrged külalised ning Euroopa ja Hollywoodi meelelahutusmaailma kuulsused. Nii võõrustati Schlössles Eesti Euroopa Liidu eesistumise külalisi, aga ka HRH prints Charlesi, Bryan Adamsit, Stingi, Enrique Iglesiast, Pet Shop Boysi, Alice Cooperit ja Saksa elektroonilise muusika lipulaeva Kraftwerki.

“Eriti soojad mälestused on meil Bryan Adamsi külaskäigust. Toona veel maailma muusikas ilmategev staar käitus väga tagasihoidlikult ja sõbralikult kogu personaliga ning ei nõudnud isegi sviiti, vaid täiesti tavalist hotellituba. Samuti pakkus ta ühele teda õhtul teenindanud ettekandjale tänutäheks võimalust sõita koos temaga kontserdile ning VIP-paketti lava taha. Tagasihoidlikkusest meie töötaja keeldus, kuid mälestus püsib siiamaani,” kirjeldas Mara.

Eesti esimene tippklassi restoraniga viietärnihotell tähistas 20. aprillil oma 20 aasta juubelit Foto: Maksim Toome

Keskaegses Tallinnas ei ole mõistatuslikud nähtused võõrad ning nii võib ka Schlössle hotell tunda uhkust omaenda kummituse üle. “Tema päritolu kohta liigub mitmeid legende, kuid väga täpselt seda ei teata. Oletatakse, et tegemist on keskaegse kaupmehe armukesega, kes mingil põhjusel endiselt kunagises kaupmeheelamus ringi käib. Ja seda just toas nr 19, mis paikneb meie 14. sajandist pärit hoone tiivas. Meil viietärn hotellina on standard, et vastuvõtu laua taga tõuseb töötaja alati püsti, kui klient ülevalt trepist alla tuleb. Nõnda on meie töötaja mitmeid kordi öösel ka teinud, kuuldes lähenevaid samme, kuid tegelikult ei tule kedagi ning näha on vaid lühtri kõikumist laes. Samuti on mitmed külalised kuulnud üleval paiknevas toas öösel asjade liigutamist ning isegi kaevanud müra üle, samas kui me täiesti kindlalt teame, et selles toas ei ole kedagi.”

Hotell Schlössle kummitused Roheline Härra ja Keskaegne Daam 

Külastajate vastu on Keskaegne Daam sõbralik, hoiatades muuhulgas kerge koputusega seinale, kui õhtul on keegi söögisaalist lahkudes oma koti või muu asja maha jätnud. Väidetavalt on ühel külalisel õnnestunud mõistatuslik külaline ka fotole püüda – näeme 19. toas voodil lamavat udust naisesiluetti.

Hotellis on ka maal “Roheline Mees”, millel muidu igati tavapärases rõivastes ning värvigammas härrasmehel on roheline nägu. Legendi kohaselt muutus maal selliseks üleöö, kuna härrasmees kas ehmatas keskaegse daami kummitust kohates või siis muutus näost roheliseks kadedusest, avastades erinevalt temast saab daam veel siiamaani vabalt ringi käia.

Tulevikust rääkides näeb Schlössle hotelli juht nõudluse suurenemist väikeses ringis peetavate luksuslikke pulmavastuvõttude osas. “Meilt küsitakse üha rohkem pulmavastuvõtupaketti, kus põhitähelepanu läheb muinasjutulise atmosfääri loomisele ning tipptasemel õhtusöögikogemusele. Seltskonnad muutuvad väiksemaks, kvantiteedile eelistatakse intiimsust, luksust ja kvaliteeti.”

Eesti esimene tippklassi restoraniga viietärnihotell tähistas 20. aprillil oma 20 aasta juubelit Foto: Maksim Toome

Reedel, 20. aprilli õhtul kogunes nii kohalik- kui välismaine äri- ja turismitööstuse eliit, et koos väärikalt tähistada hotelli 20 aasta juubelit. Peol läbiviidud heategevusliku loteriiga koguti 1500 eurot, mis annetati gastronoomiakonkursi Silverspoon noore koka auhinnafondi.

Eesti esimene tippklassi restoraniga viietärnihotell tähistas 20. aprillil oma 20 aasta juubelit Foto: Maksim Toome

Fakte Schlössle hotellist

Eesti esimene tipprestoraniga viietärnihotell.

Hotell paikneb Tallinna vanalinna südames Pühavaimu tänaval.

Schösslel on luksusliku interjööriga 23 tuba. Hotell ühendab keskaegse atmosfääri, kaasaegsed mugavused ning tipptasemel personaalse teeninduse.

Esimesed mainimised hotelli praeguse hoone ja asukoha kohta pärinevad aastast 1363, mil seal asusid kaupmeeste elumajad ning kaupade ladustamisruumid.

1464. aastal ostis hoone Tallinna bürgermeister Marquardt Bretholt ning 1739. aastal tuntud kaupmees Wilhelm Brinck.

Vaata mahukat sünnipäevagaleriid!