Karl LagerfeldFoto: AFP/Scanpix
Inimesed
23. aprill 2018, 09:40

Moekeiser #MeToo liikumisest: „Kui sa ei taha, et su pükse sakutataks, mine nunnakloostrisse!“ (12)

Harvey Weinsteini seksiskandaali puhkemise järel on sajad meelelahutus-, muusika- ja moetööstuses tegutsevad naised paljastanud omaenda valusad kogemused, kuid moekeiser Karl Lagerfeldil on #MeToo liikumisest villand.

Aastaid modellide ahistamises süüdistatud tippfotograaf Terry Richardson kanti viimaks ajakirjade Vogue, Vanity Fair ja GQ musta nimekirja. Mõni kuu hiljem süüdistati kümnete meesmodellide ja -assistentide ahistamises tema ametivendi Mario Testinot ja Bruce Weberit, kes kaotasid samuti tippajakirjades töö. Ent Chaneli ja Fendi loovjuht Karl Lagerfeldi ärritavad ahistamisjutud.

"Kõige rohkem šokeerib mind see, et neil tähekestel on kulunud juhtunu meenutamiseks 20 aastat," ütles Lagerfeld Numéro intervjuus. "Kõik need kimbutamissüüdistused on tekitanud mürgise õhkkonna."

Lagerfeld ei usu näiteks ilmaski, et väljaande Interview loovjuht Karl Templar seksuaalses ahistamises süüdi on, nagu veebruaris väideti. "Ma ei usu sellest sõnagi! Keegi tüdruk kurtis, et Templar üritas tal pükse maha tõmmata, ja valdkond, mis seni oli Templarit kummardanud, heidab ta oma ridadest kohemaid välja. Kui sa ei taha, et su pükse sakutataks, ära hakka modelliks! Mine nunnakloostrisse, seal on sinu jaoks alati koht olemas."

Karl Lagerfeldi väitel on seksuaalse ahistamise süüdistuste laviini tagajärjeks see, et moedisainerid ei saa enam tööd teha. "Lugesin kusagilt, et nüüd tuleb modellilt küsida, ega tal midagi poseerimise vastu ei ole. See on juba liig. Nüüd ei saa sa disainerina mitte midagi teha."