Katrin Lust
Blogid
23. aprill 2018, 06:35

KATRIN LUSTI BLOGI | Peab olema võrdselt rumal ja edev, et võtta vastu presidendilt teenetemärk, olles ise kriminaaluurimise all (73)

Paar nädalat tagasi ilmus siinsamas Õhtulehes artikkel selle kohta, kui palju on minu ja minu saate kohta tehtud pressinõukogusse kaebusi.

Võin kohe selgitada, et kaks avaldust viimastest kaebustest tegi teater NO99. Nad süüdistavad mind selles, et olen võrdselt rumal ja edev, kui arvan, et nad raiskaksid aega katrinlustinduse peale.

Mind hämmastab selle pressinõukogusse tehtud kaebuse juures kõige enam see, et teater NO99 ütleb et neil ei ole aega katrinlustindusega tegeleda ehk vastata mind ja avalikkust huvitavatele küsimustele. AGA pressinõukogusse kaebusi kirjutada on neil aega küll. Selle sama kaebuse maksavad samuti kinni maksumaksjad, sest NO99 saab teadupärast iga aasta riigilt kopsaka rahasumma.

Ma tõepoolest olin naiivne, kui lootsin, et teater NO99 juhid Tiit Ojasoo, Ene-Liis Semper, Kaarel Oja, Heldur Meerits, Tõnis Arro ja Juta Saarevet annavad mulle intervjuu ja tutvustavad mulle ja minu vaatajale NO teatri raamatupidamise dokumente.

Dokumentide näitamise asemel otsustasid nad mind kaevata hoopiski pressinõukogusse, süüdistades mind valeväidete esitamises.

Tegelikult olid mul saates selged tõendid, mis viitasid korruptsioonile NO teatris ja just seetõttu palusin ma korduvalt, et teatri juhtkond võimaldataks mul tutvuda teatri raamatupidamisdokumentidega. Samuti palusin ma, et teatri juhid selgitaksid mulle seotud osapooltega tehtud tehinguid.

Veel soovisin ma näha EV100 etendusfilmi eelarveid ja saamislugu. Sünnipäevafilmi korrektset kulukokkuvõtet pole NO teater tänaseni avalikustanud ei mulle ega ka kellelegi teisele.

Mind huvitasid ka Tiit Ojasoo peksmisloo asjaolud. Millal sai nõukogu juhtunust teada ja kas minu allikate väide, et juhtunut varjati avalikkuse eest, vastab tõele.

Tiit Ojasoolt soovisin ma eelkõige teada seda, miks ta võttis ikkagi 2016. aasta 24. veebruaril presidendilt vastu Valgetähe teenetemärgi, olles ise juba 14. jaanuarist kriminaaluurimise all.

Kas Ojasoo ikka mõistis, et kui ta võtab presidendilt vastu Valgetähe ordeni, seab ta löögi alla kogu presidendi institutsiooni? Löögi all on ka tänase president Kersti Kaljulaidi institutsioon, sest just president Kaljulaid saaks Toomas Hendrik Ilvese antud Valgetähe ordeni Ojasoolt tagasi võtta. Selgitan.

President võib võtta teenetemärgi ära juhul, kui isikut on karistatud tahtliku kuriteo eest. Villu Reiljan, Ester Tuiksoo, Herman Simm – nendelt kõigilt on president ordeni ära korjanud. Kuid teenetemärkide seaduses on veel üks oluline punkt, mille puhul saab president teenetemärgi ära võtta.

See on nimelt lubatud siis, kui enne teenetemärgi andmist saavad teatavaks asjaolud, millest teadmise korral ei oleks isikule teenetemärki antud või isiku hilisem käitumine on olnud niivõrd vääritu, et see välistaks talle teenetemärgi andmise. Praegu on Ojasoo oma käitumisega pannud president Kaljulaidi just sellise dilemma ette.

Mind ikkagi hämmastab see, et tänaseni ei ole NO teater avalikustanud EV100 etenduse kulude kokkuvõtet. Kes saaks selle välja nõuda? Hetkel loodan ma siiralt, et Eesti üks parimaid audiitoreid, aastaid Euroopa kontrollikojas töötanud Kersti Kaljulaid, nõuab selle siiski lõpuks välja.