Tõnis ErilaidFoto: Erakogu
Blogid
23. aprill 2018, 00:01

Kuidas Eestis tegutses Must-sinine Rist

„Eesti must-sinise-risti maatükid, mis mineval aastal kehvemate sõjameeste perekondade käes harida olid, antakse ka tänavu nende endiste tarvitajate kätte,“ kirjutab Tallinna Teataja täna 100 aastat tagasi näitena heategevusettevõtmisest, millega juba esimese ilmasõja alul loodud heategevusasutus Must-sinine Rist tegeles.

Eesmärk oli abistada Eesti sõjameeste perekondi ja rindel haavatud sõdureid. Asutajaks oli tollane Tallinna suurkaupmees Karl Nikolai Mend (Mänd), kes esimesena 1000 rubla annetas ja teisi eestlasist seltskonnaliikmeid ühinema kutsus. „Eesti must-sinisel-ristil on õigus oma liikmete käest maksu võtta, see on 5 ja 25 rubla, basaarisid (heategevusmüüke) toime panna, korjandusi ette võtta, oma märkisid müüa,“ kirjeldab Tallinna Teataja, kust loodeti raha saada.

Karl Mend kauples viljaga, aitas 1906. aastal luua üht esimest eestlaste pangaasutust Tallinna Vastastikust Krediit-ühisust, oli mitu korda Tallinna linnavolinik ning pidas Pirita tee servas esinduslikku aeda ja tööstust.

Järelehüüdes 1924. aastal kirjutab Kaja muu hulgas: „Mend tundis haruldast huvi loodusnähtuste vastu. Eluaja vältel oli ta igapäev järjekindlalt ja üksikasjaliselt üles märkinud, missugune ilm kunagi päev oli.“