AviciiFoto: AP/Scanpix
Inimesed
20. aprill 2018, 20:40

Maailmakuulus DJ Avicii leiti Omaani pealinnast surnuna (81)

Maailmakuulus DJ Avicii suri 28aastaselt. Avicii suri Omaani pealinnas Masqatis. Muusiku surma asjaolude kohta hetkel detaile pole, kirjutab TMZ.

"Teatame sügava kurbusega Tim Berglingi kaotusest. Teda tuntakse ka nimega Avicii. Ta leiti Omaanist Masqatist surnuna reede pärastlõunal kohaliku aja järgi," teatas muusiku esindaja.

Rootsis sündinud Avicii oli elektroonilise tantsumuusika tõeline tipp, tema superhittide hulka kuuluvad "Levels", "Hey Brother" ja "Wake Me Up". Ta nomineeriti Grammy auhinnale kahel korral: 2011. aastal ja 2012. aastal parima dance-laulu kategoorias lugudega "Levels" ja "Sunshine".

Aastal 2014 jättis artist ära palju esinemisi, sest ta viidi ägeda kõhuvalu, iivelduse ja palavikuga haiglasse. Mehel eemaldati sapipõis ja pimesool. 

Tervisele pani põntsu alkoholi liigtarbimine ning Avicii on tunnistanud, et liigse joomise tõttu haigestus ta 2012. aasta lõpus ägedasse pankreatiiti. "Reisid ringi, elad kohvri otsas, lähed uude kohta, igal pool on tasuta alkohol – imelik ju, kui sa ei joo," ütles ta meesteajakirjas GQ.

 

Aastal 2016 teatas tipp-DJ, et lõpetab artistikarjääri. "Tänan, et lubasite mul täita nii palju unistusi," kirjutas ta fännidele Facebookis. "Jään igaveseks tänulikuks nende kogemuste ning tehtu eest, mis sai teoks tänu fännidele ja mind ümbritsevale meeskonnale," jätkas Avicii.  "Olen end paremini tundma õppinud ja mõistan, et elus on nii palju asju, millega tegeleda soovin. Mul on tõsine huvi paljude alade vastu, kuid napib aega, et neid avastada."

"Pidin seda tegema tervise pärast. Need ringkonnad polnud minu jaoks. Neil polnud põhirõhk esinemistel ja muusikal. Tähelepanu oli kõigil muul ja see pole mulle loomuomane," ütles DJ Avicii ning lisas, et introverdina on tal raske artistirolli mängida. Mees nentis, et tal on seljataga elu parimad hetked. "Aga sel oli oma hind – palju stressi ja frustratsiooni."

Avicii teenis väidetavalt iga esinemisega umbes 500 000 dollarit, aastas teeninud ta keskmiselt 15-20 miljonit dollarit. Avicii kuulus maailmas kõige sagedamini esinevate artistide hulka ja andis aastas lausa 320 kontserti. 

Mullu ilmus temast ka portreefilm "Avicii True Stories", kus jälgiti tema elu varasest east kuni ülemaailmsete raadiohittideni. Lisaks räägiti filmis Avicii probleemidest füüsilise ja vaimse tervisega – teemast, mida EDM muusika peomaailmas sageli puudutada ei soovita. Film, millesse andsid panuse ka mitmed Avicii kaasartistid, näiteks Tiesto, David Guetta ja Nile Rodgers, dokumenteeris ja uuris kuulsusega kaasneva intensiivse elustiili stressi ja selle hinda artistide enda seisukohalt. 

Ühe karjääri viimastest etteastetest tegi Avicii 2016. aastal Eestis Weekend festivalil. "Me ei puutunud küll kokku, aga ta oli geenius," sõnas Weekendi pressiesindaja Gunnar Viese.

"EDM kipub ühte auku või nüriks minema ja sähvatusi on vähe. Avicii sähvatus oli küll hästi ere ja muutev," kommenteeris raadiohääl Rauno Märks ühe oma lemmik-DJ lahkumist.

Märks avastas Rootsi muusiku juba siis, kui ta tegutses nime Tim Berg all. Paar varasemat laulu läksid Märksist mööda, kuni ta leidis loo "Seek Bromance", mis hirmsasti meeldima hakkas. "Levels" oli Märksi jaoks juba murranguline.

"Teine vau-efekt oli "Wake Me Up", mis oli täiesti omamoodi. EDM žanris on kaks DJ-d, keda kõige rohkem kuulan: üks on Avicii ja teine Calvin Harris. Minu arust oli Avicii esimene, kes tõi tantsumuusikas refrääniks instrumentaalosad. Pärast seda hakkasid kõik refräänina sünte kasutama, varem laulis refrääniosasid tavaliselt peale naisvokalist. Avicii keeras need asjad ümber," seletas Märks, et tegemist oli murrangulise artistiga.

Avicii kolleegid, DJ-d Calvin Harris, David Guetta ja deadmau5 avaldasid diskori lähedastele ja fännidele kaastunnet.