Reketi plaadiesitlusFoto: Teet Malsroos
Saund
20. aprill 2018, 18:51

GALERII | Reket esitles uut plaati: laulmist õppinud inimesed ütlevad, et ma ei oska laulda (6)

"Ma olen meganärvis. Rambipalavik on juba viimased kaks päeva ja ootus, et muusika, mida ma teen, inimestele ka meeldib," tunnistas räppar Reket täna oma uue plaadi "Rahu" esitlusel. 

Reket meenutas esitlusel, et on muusikat teinud juba üle 15 aasta. "Minu esimene album tuli aastal 2008 ja seda pole enam kuskilt saada, õnneks."

Reket, kodanikunimega Tom-Olaf Urb, saab inspiratsiooni elust enesest. "Aeg, mis on võetud kirjutamiseks, lugemiseks ja reisimiseks on olnud väga suur privileeg. Mitte olla nädala sees tööl ja teha tööna seda, mida ma teen - kirjutada." Reketit inspireerivad inimesed, tema ümber ning tema armsamad. "Viha inspireerib, loomulikult, kurbus ja kõik emotsioonid."

Mõnedes oma lugudes on Reket ka teinekord mürgine. "Räpp on pahatihti selline üldsõnaline - sa võid kehvasti öelda mingi mõtte või inimeste kohta, kes sulle ei meeldi. Näiteks konkurentide kohta. Räpis on ka palju niisama kõvatamist, et sa räägid sellest, kui kõva tegija sa oled."

"Kirjutan mõtted telefoni ja ühel hetkel formuleerub neist laul. Mingit kunsti siin pole," rääkis mees, kuidas lugusid kirjutab. "Oleme kaasaga (Reketi kallim on moekunstnik Roberta Einer - toim.) viimastel kuudel reisinud ja sealt inspiratsiooni saanud. Teinekord oled nädalavahetusel üksi kodus, paned kõrvaklapid pähe ja töötad, kuni asi saab õige," seletas ta. 

Küsimusele, kas Lasnamäel kasvamine on Reketi räpparikssaamist ka kuidagi soosinud ning kas näiteks Nõmmel kasvades oleks mees ka räppariks saanud, vastas, et kindlasti on Lasnamäe teda inspireerinud. "Ma olen seda pea igal albumil maininud. Pean Lasnamäed oluliseks paigaks, see on ühtpidi mu pühapaik." Reket arvab, et kui ta oleks Nõmmel kasvanud, võinuks ta vabalt teha teistsugust muusikat. "Lasnamäel oli mul kassettmakk, mis võttis välja ainult Raadio 2 ja kui ma sealt räppi kuulsin, siis see mind ka inspireeris. Nõmmel oleks mul äkki olnud SAT-pann, millega ma oleks Batmani multikaid vaadanud."

Reketi isa on muusik Toomas Urb ning mees usub, et isa muusika on tedagi mõjutanud. "Kindlasti on muusika olemasolu peres, minu puhul siis isa näol, väga oluline igale lapsele. Meie muusikamaitse tulebki sellest, mida meil on olnud võimalus kuulata. Kindlasti on isa mu muusikat üht- või teistpidi mõjutanud."

Esitlusel tunnistas Reket ka, et ta ei oska enda arvates laulda. "Ma laulan nii, nagu ma arvan, et see käib. Inimesed, kes on laulmist õppinud, on öelnud, et ma ei oska laulda."