"Hannes Võrno 33 minutit"Video: Tallinna Televisioon
Inimesed
20. aprill 2018, 12:03

KAS TÕESTI? Hannes Võrno: Eesti on ainus riik, mille kodanikel on vaja Lõuna-Aafrikasse reisimiseks viisat (34)

Tallinna Televisioonis autorisaadet tegev Hannes Võrno kutsus 10. aprillil stuudiosse Märt Sultsi, kellega räägiti põgusalt ka Lõuna-Aafrikast. Hannes Võrno väitis, et Eesti on ainus riik Euroopa Liidus, mille kodanikud vajavad sinna reisimiseks viisat.

"Kas sina tead, et Eesti oma õitsvas tolerantsuses on nüüdseks hetkeks ainuke Euroopa Liidu riik, kellel on vaja Lõuna-Aafrikasse sõitmiseks viisat? Kõik teised Euroopa Liidu liikmesriigid võivad sõita Lõuna-Aafrikasse, näitad passi, lähed," ütleb Võrno oma saates Sultsile, lisades, et läheb ise sinna juba 14. korda. "Tasub minna, seal on kord majas," sõnab ta, mille peale Märt naerma puhkeb.

Hannes küsib Riigikogus töötavalt Märdilt, millest võib selline olukord tingitud olla. "Kui me ei ole rahvusvaheliselt tõsiseltvõetav, siis milline on meie diplomaatiline võimekus? Kas me koolitame diplomaate selle näo järgi, milliseid on vaja Euroopa Liidus ametkondadele? Või me koolitame diplomaatilist korpust Eesti riigile, kes teeb Eesti diplomaatiat välismaal, seistes Eesti riigi ja Eesti kodanike õiguste eest?"

Märt Sults ütleb, et tema sellele küsimusele vastata ei oska. "Ma arvan, et koolitusprogrammid on natuke nihu ning tellimusele vastavaid koolitusi ei tehta. Meil on pigem koolitus lahingus, et inimene saadetakse välja, pannakse saatkonda ja tal on mingid ülesanded kohapeal. Meil on väga säravaid diplomaate, aga samal ajal on meil ka selliseid asju, millest sa ei kuule midagi. Näiteks mis sina ütlesid Lõuna-Aafrika kohta, ma arvan, et Eesti ei näe perspektiivi."

"Lõuna-Aafrika saadik ütles, et tema ema solvas Eestis mingisugune tšinovnik. Saadikul oli nii palju võimu, et ütles, et selle riigi kodanikud enam Aafrikasse ilma viisata ei saa," lisab Võrno.

Välisministeeriumi meedianõunik Liisa Toots vastas, et Eesti pole siiski ainus riik, mille kodanikud Lõuna-Aafrikasse reisimiseks viisat vajavad. "Peale Eesti kodanike vajavad viisat ka näiteks Bulgaaria, Horvaatia, Läti, Leedu, Slovakkia ja Sloveenia kodanikud. Täpsustan veel, et Eesti välisministeerium on varasemalt pöördunud Lõuna-Aafrika Vabariigi saatkonna poole Helsingis sooviga alustada viisavabaduse läbirääkimisi."

"Hannes Võrno 33 minutit" Video: Tallinna Televisioon