Metro LuminalFoto: Meelis Kodres
Saund
20. aprill 2018, 13:09

Metro Luminal on tagasi! Bändiga liitusid Robin Juhkental ja Marko Atso (9)

„29-aastane mees, nagu ma olen, ei peaks enam kedagi fännama, aga Metro Luminal on mulle alati stiilne tundunud,” räägib ansambli Metro Luminal uus laulja Robin Juhkental.

Üheksakümnendatel laiemale avalikkusele tuntuks saanud, kuid juba eelneva kümnendi lõpupoole teatud ringkondades kultusbändi staatusesse tõusnud punkbänd Metro Luminal rõõmustab melomaane uue muusika ja värske verega. Bändiga on liitunud Metsatöllu endine trummar Marko Atso ja Robin Juhkental, keda laiem kuulajaskond teab muusikakollektiivist Malcolm Lincoln, kes esindas Eestit Eurovisioni lauluvõistlusel 2010. aastal.

„Rainer (Metro Luminali asutaja Rainer Jancis - toim.) helistas mulle tund aega pärast seda, kui tuli uudis minu Metsatöllust lahkumise kohta," räägib Marko Atso. „Ütles, et kui olen nõus bändi tulema, siis paneb ta Metro Luminali uuesti kokku." Otsus tuli suhteliselt kiiresti. „Kui sulle helistab „kõikide bändide isa", siis on raske „ei" öelda," lausub mees. 

Robin Juhkentali kokkupuude Raineriga oli 2009. aastal vahetult pärast seda, kui Juhkental oli lahkunud ansamblist Speed King. Samal perioodil avalikustas Robin oma esimesed Malcolm Lincolni demod. „Rainer sai minu kohta vihje muusik Martin Laksbergilt. Saime stuudios kokku, lasime teinteisele oma loomingut ja pidasime esialgset koostööplaani,” räägib Robin ligi kümne aasta tagusest kokkupuutest Rainer Jancisega. Tol korral jäi koostöö vaid jutuks, kuna Jancis reisis pooleks aastaks Ameerikasse.

Robin: muusikat luues ei huvita mind raha ega kellegi arvamus

„Eelmise aasta lõpus tuli Rainer aga konkreetsema jutuga ja lõime uue plaani osas käed,” räägib Metro Luminali uus laulja. „Olen Rainerit pillimehena alati austanud, seega on koostöö temaga igas mõttes areng ja rõõm.”

Kas Robinis tekitab end muusikaajalukku kirjutanud bändiga liitumine ka aukartust? „Ma ei karda midagi ega kedagi. Muusikat luues ei ole mind kunagi esmajoones huvitanud raha ega kellegi arvamus. Sisetunne oli õige ja seepärast ma ei kahtle, et selle pundiga koos veel head muusikat genereerime.”

Kuigi Robini ja teiste bändikaaslaste vanusevahe on suur, ei ole tal enda kinnitusel kunagi varem nii lõbus bändi teha olnud. „Meestel on üle 20 aasta jagu toredaid lugusid rääkida ja meie huumor ühtib, nii et proov ja loomeprotsess on täielik nauding,” lausub Juhkental. Robini enda eesmärgiks on teha lihtsalt seda, mis meeldib. „Mul ei ole ühtki ambitsiooni peale selle, et teha head muusikat."

Eesti post-punki ja alternatiivrokki viljeleva ansambli Metro Luminali lõid ansambli Ükskõik liikmed Allan Vainola, Rainer Jancis ja Mait Vaik 1988. aastal. Tänu bändi omanäolisele kõlapildile kogusid nad kiirelt tuntust. Bändi tippaeg jäi üheksakümnendatesse. Metro Luminali tõeliseks kultuslooks sai "Isa tuli koju". Alates 1996. aastast, kui bändist lahkus Allan Vainola, muutus Metro Luminal pigem eksperimentaalmuusika projektiks, kus peafiguuriks oli Rainer Jancis. 2014. aastal ilmus Rainer Jancise sulest ansamblist rääkiv raamat „Valgus tunneli lõpus. Unenägu Metro Luminalist."

Bändi koosseisu kuuluvad Rainer Jancis, Robin Juhkental, Marko Atso ja Kalle Nettan. 

Kuula Metro Luminali singlit "Viimne kiri" siin: