Madis MüürFoto: Erakogu
Blogid
20. aprill 2018, 13:00

BLOGIAUHINNAD | Investeerimisest blogiv Madis: ju olen elus midagi õigesti teinud, kui vihkajaid leidub

"Blogi on lihtne tööriist, mille abil võid teha ükskõik mida, alustades maailma muutmisest ja lõpetades oma poenimekirja jagamisega." - autor teadmata.

16. juunil jagatakse taas Eesti blogiauhindu. Praegu saavad blogijad end veel võistlusele reigistreerida. Õhtuleht esitas oma blogi kirja pannud kirjutajatele kümme küsimust ning tutvustab blogijad teilegi.

Nimi, vanus, amet: Madis Müür, 32, investor

Bloginimi ja -aadress: Blogin enda nime alt aadressil http://www.rahaasjad.ee/author/madis/

Lugejate arv päevas: 100-200, postituste päeval on ka oluliselt üle 500 olnud

Kui kaua oled bloginud: Varem elukutselise pokkerimängijana sai blogiga alustatud umbes 2009. aastal, aga praegust blogi investeerimise teemadel olen pidanud aastast 2015.

Kandideerimise kategooria: Harivad blogid

1) Kui blogiga alustada plaanisid, siis millised bloginimed laual olid? Kuidas sai valituks just praegune nimi?

Ei kaalunudki tõsiselt ühegi kasutajanime valikut. Mul midagi varjata pole, et peaks pseudonüümi alt kirjutama ja pokkeriga olin piisavalt edukaks ja tuntuks saanud, et oli igati mõistlik enda nime alt hakata kirjutama.

2) Kas sul on teemasid, millel tahaksid avalikult sõna võtta, aga julgusest jääb puudu?

Mind on näiteks Investorite Liit blogi tõttu kohtuga ähvardanud ja muidu olen väikseid torme teetassides korraldanud, nii et väga ei ole teemasid, millest kõneleda ei julge. Igasuguseid pettuseid ning muidu kahtlase väärtusega skeeme ja ettevõtmisi liigub järjest rohkem ja aeg-ajalt viitsin nendel teemadel ka sõna võtta. Mõni selline arutelu on investeerimisvaldkonnas ka väga laialdaselt levima hakanud.

3) Kas kirjutad postitusi pigem öösel või päeval? Miks?

Pole enam aastaid öise elustiiliga olnud, nii et päeval. Mu graafik on niigi küllalt vaba, investorina kuigi palju kohustusi ei ole. Kui inspiratsioon peale tuleb või mõnel päevakajalisel teemal oluliselt arutelusse lisada on, siis kirjutan. 

4) Kas oled mõelnud blogi asemel vlogida, sest blogimine on täna juba justkui eilne päev?

Umbes kaks aastat tagasi käis tõesti selline mõte peast läbi, kui uurisin võimalusi panna blogi raha teenima. Kiirelt sain aru, et Eesti mastaapides investeerimise teemadel blogimisega elaks paremal juhul peost suhu kui mitte tänaval. Jäin oma liistude ehk kirjutamise juurde ja täis- või osakoormusega tööks pole olnud huvi seda kujundada.

5) Kas Eesti pisikese turu jaoks pole blogijaid juba liiga palju?

Ühest küljest on isegi enda valdkonnas juba rohkem blogisid, kui on aega ja viitsimist silma peal hoida. Päris kirju on pilt tõesti. Teisest küljest ei peagi inimesed kõigel silma peal hoidma. Blogimine on autorile endale juba väga hea võimalus enda mõtteid korrastada, kirja panna ja arengut jälgida isegi siis, kui keegi teine seda ei loeks. Kui mõni autori tuttav leiab huvitavaid mõtteid või muidu hea tuttava tegemistel silma peal hoida, siis on see ainult positiivne. Tõenäoliselt blogiksin ka väiksema lugejate arvu korral. Ega suure konkurentsi tõttu blogijate teenistused väiksed pole, pigem väikse rahvaarvu ja majanduse tõttu. Tõenäoliselt enamus ei üritagi sellest elatuda, väike lisaraha on ainult boonus. Rohkem blogisid pigem tutvustabki paremini oma valdkonda ja annab parematele blogijatele lugejaid juurde.

6) Milliseid postitusi meeldib sulle kõige rohkem teha, kas jutu-, pildi- või videopostitusi? Miks?

Investeerimise valdkond on juba selline, kus hästi töödeldud videod ja pildid blogimisel nii olulist lisaväärtust ei anna, erinevalt näiteks reisimisest ja elustiilist. Tähtsam on ikkagi sisuline pool, et kasulikku ja uudset infot ning analüüsi lugejatele anda. Pildid ja graafikud teevad kindlasti postitused loetavamaks ja info kergemini vastuvõetavamaks ja neid kasutan küll igas postis, aga ainult videole või piltidele lootma jääda pole mõtet. Motivatsioonipiltidele on ju lihtne like panna, aga viis minutit hiljem on see meelest läinud.

7) Üks suur bränd pakub sulle väga head koostööd ja tahab kiitva postituse eest maksta väga palju raha. Tegelikkuses ei meeldi see toode sulle aga üldse. Kuidas käitud - kas pigem teed hea raha eest siiski positiivse arvustuse ära või kirjutad hoopis ausa arvustuse ning kaotad raha ja koostööpartneri?

Ma olen enda tagumiku erialase karjääri ja investeerimisega piisavalt ära kaitsnud, et mingit hõlptulu otsida ei ole vaja. Kui ikka toode või teenus läheb põhimõtetega vastuollu, siis mõni või mõnikümmend tuhat väga ei motiveeri ja isegi selliseid summasid juba Eesti blogimisest läbi ei käi, kui seda rahvusvaheliselt edukalt ei tee. Pole kümne aasta jooksul isegi mõttekohta tekkinud. Tegelikult pole isegi niisama ükski ettevõte ühendust võtnud, ainult paar reklaamivahendajat Baltikumist. See ongi hea test, kas blogija on ikka enda valdkonnas piisavalt hea ja suudab piisavalt teenida ka ilma põhimõtteid ohtu seadmata või peab ennast niimoodi müüma. Kui endale ja enda põhimõtetele meelepäraste toodetega teenida, mis ka jälgijatele kasulikud on, siis see on ainult kasulik. Win-win, nagu teismelised ütlevad.

8) Mis on olnud kõige negatiivsem ja kõige positiivsem kommentaar läbi aegade sinu blogis? Kui palju läheb sulle korda (negatiivne) vastukaja, mida blogile saad? Kas võtad seda arvesse või ajad pigem ikka oma asja?

Eks isiklikke rünnakuid ja muud jama viskab ikka sisse, kui kellegi ilmselgele konnasilmale peale astuda. Üks hiljutine näide: "See joodikust ja võlglasest noormees ülbik Madis Müür on muidugi ütleja, ma ei julgeks selle mehe juuresolekul isegi rahakotti taskust välja võtta." See rahakoti väljavõtmise nali oli ka minu nali, mida Investorite Liidu skeemi kohta kasutasin ja millega fanboy'd ikka vahel mind meeles peavad. Nüüd on see ettevõte lisaks klientide rahale väärkohtlemas ka teiste inimeste nalju! Mul on selle koha pealt päris paks nahk kujunenud ja võtan seda huumoriga. Ju olen elus midagi õigesti teinud, kui vihkajaid leidub. Vihkajatele tunnen pigem kaasa, ju neil on enda elus midagi vajaka, kui peavad internetis võõra inimese peal midagi välja elama. Positiivset tagasisidet on ikka tore saada, eriti kui võõrastelt inimestelt tuleb. Minu blogi on aeg-ajalt esile tõstetud küll ja ikka oodatakse uusi blogipostitusi. Tore, et mõned on enda rahaasjade käsile võtmisel minult inspiratsiooni saanud.

9) Kui isiklik on liiga isiklik? Kas on mõni teema, millest oled juba hakanud kirjutama, kuid siis otsustanud, et see on liiga isiklik ning oled jätnud postituse avaldamata? Kui jah, siis mis teema? Kui ei, siis kas sinu arvates on mõni asi kirjutamiseks liialt isiklik?

Investeerimisblogide lugejad väga ei ootagi eraelu süvitsi lahkamist ja mul pole ka huvi seda võõrastega arutada, mulle sobib nii. Ma enda kirjastiili, teemade valiku ja kogemusega eristun piisavalt. Olen investeerimisega juba 2005. aastast tegelenud, mõneaastane paus oli masu ajal ja järel sees küll. Õppetunde olen saanud päris palju, omad vitsad on nüpeldanud, aga ka minusugune pime kana on mõned terad leidnud ning täitsa kenasid tulemusi ja tootlust saanud. Julgen rohkem riske võtta. Enamik blogisid on viimase 1-2 aastaga üles kerkinud ja alles küllaltki algusfaasis enda investeerimisteekonnal. Olen investeerimisblogijate nirvaanasse - finantsvabadusse - välja jõudnud, enam raha pärast tööl käima ei pea.

10) Kas sinu päris esimene blogipostitus on kättesaadav? Millise tundega sellele tagasi vaatad? Ehk jagad ka meiega.

Algselt meil veel portaali polnud tehtud, pidasin blogi foorumis: http://foorum.rahaasjad.ee/forum/main-forum/21-madism-rahaliselt-vabaks-ja-edasi. Algne blogi pealkiri oli midagi sellist: "Madise rahablogi: 40. eluaastaks €20 miljonit". Olin noorem ja vihasem, nagu näha, olen laisemaks jäänud, nii kõrgele hetkel ei sihi. Tagantjärele vaadates väga hull ei olnudki, ei pea häbenema.

Kuni 30.04 saab oma blogi Eesti blogiauhindade jagamisele kirja panna veebilehel eba.marimell.eu. Mais toimub rahvahääletus ning kõik saavad anda hääle oma lemmiku poolt. Tänavused Eesti blogiauhinnad jagatakse välja 16. juunil Tellisikivi loomelinnakus asuvas Vaba Lava teatrikeskuses. Üritus on mõeldud kõigile ja kohale on oodatud nii blogijad kui ka blogilugejad. Üritus on kõigile tasuta.