Barbara BushFoto: Reuters/Scanpix
Maailm
18. aprill 2018, 20:09

Bill Clinton: „Barbara Bush oli erakordne naine.“

„Lõpule jõudis ilus elu“: suri USA endine esileedi Barbara Bush (1)

Teisipäeval suri 92 aasta vanuselt Barbara Bush, kes oli nii ühe presidendi abikaasa kui teise ema. Naine lahkus siitilmast, hoides oma abikaasal käest kinni.

Barbara Bushi poeg, ekspresident George W. Bush rääkis CBS Newsile, et lõpule jõudis üks erakordselt ilus elu. Barbara, kes kannatas südame- ja hingamisteedehaiguste käes, keeldus elu lõpul haiglaravist ning eelistas vaikselt oma kodus medõdede ja hooldajate pilgu all viimseid elupäevi veeta.

Barbara viimased hetked möödusid üldiselt helges meeleolus ja vanaproua viskas sageli nalja. Poeg meenutas, et ühelt arstilt küsis Barbara: „Teate, miks George W. selline on?“ Doktor olevat vanadaamile jahmunult otsa vaadanud. „Sest ma jõin ja suitsetasin, kui rase olin!“ itsitas endine esileedi.

Poeg kinnitab, et ehkki pere on leinas, saavad nad lohutust sellest, et ema ei kartnud surma. Tema lahkumine oli rahulik ning naise abikaasa, ekspresident George H. W. Bush oli tema kõrval ja hoidis ta kätt.

Barbara ja George H. W. Bushil on kuus last, neliteist lapselast ja seitse lapselapselast. Nende abielu kestis 73 aastat. Selle jooksul jõudis Barbara matta nende esimese tütre, kes suri kolmeaastaselt leukeemiasse, olla esileedi oma abikaasa kõrval, samuti näha oma vanima poja mõlemat ametiaega. Esileedina võitles Barbara laste kirjaoskuse suurendamise nimel ning oli Ameerika Leukeemiahaigete Liidu matroon.

Bushide perekonnale avaldasid kaastunned ekspresidendid Jimmy Carter, Barack Obama ja Bill Clinton abikaasadega ning president Trump abikaasa Melaniaga. „Barbara Bush oli erakordne naine,“ kirjutab Bill Clinton. „Temas oli kangust ja graatsilisust, tarkust ja ilu. Ta oli äge ja otsusekindel kui toetas oma peret ja sõpru, oma riiki ja oma heategevust. Ta näitas meile, milline üks aus, energiline, täiega elatud elu peab olema.“

Viskas nalja: Barack Obama naerab proua Bushi huumori peale Foto: Reuters/Scanpix