Yoko AlenderFoto: Tiina Kõrtsini
Eesti uudised
18. aprill 2018, 15:30

YOKO ALENDER: samasoolise abielupaari saatus on näide sellest, et riigikogul on töö tegemata (76)

Eesti-USA samasooline abielupaar on kaks aastat taotlenud Eesti riigilt õigust, et ameeriklanna Sarah saaks ametlikult siin elada. Esmaspäeval kinnitati taas, et Ameerikas sõlmitud abielu alusel Sarah'le elamisluba väljastada ei saa. Riigikogu liige Yoko Alender (RE) sõnas, et see on kurb näide inimestest, kes kannatavad riigikogu tegemata töö pärast.

Üle-eelmisel aastal toetas riigikogu õiguskantsleri ettepanekut muuta välismaalaste seadust ja anda Eesti kodanike samasoolistele elukaaslastele Eestis elamisluba. Ettepaneku poolt hääletas 42 saadikut, 19 oli vastu ja 3 saadikut jäid erapooletuks. Eelnõu algatamine seisab aga tänaseni riigikogu põhiseaduskomisjonis.

"See on kurb näide inimestest, kes kannatavad riigikogu tegemata töö pärast," sõnas Alender ja kinnitas, et õiguskantsler viitas probleemile tõepoolest juba üle-eelmisel aastal.

"On tõesti piinlik, et põhiseaduskomisjon ei ole pooleteise aastaga leidnud võimalust olukorda lahendada," märkis Alender ja lisas, et kahjuks on selle koalitsiooni ministrid juba mõned kuud tagasi välja öelnud, et riigijuhtimine on pausil.

"Arvan, et mitte ainult sellele väiksele hulgale inimestele, vaid kõigile Eesti inimestele oleks hea, kui selline õigusselgusetus saaks lahenduse ja riigikogu teeks oma tegemata töö ära, sest vastasel juhul kulub kõigi maksumaksjate raha kulukatele kohtuasjadele ja riigikogu pikale ent seni tulemuseta asjaajamisele," arvas Alender.

Mullu otsustas Tallinna ringkonnakohus, et Sarah' ja Kristiina Ameerikas sõlmitud abielu Eestis ei kehti, seega pole võimalik ameeriklannast Sarah'le elamisluba väljastada. Oma õiguste kaitseks pöördus paar riigikohtusse.

Sel esmaspäeval teatati, et riigikohus ei võta kaebust menetlusse, seega jääb kehtima Tallinna ringkonnakohtu eelmisel aastal vastu võetud otsus. Sarah' ajutine elamisluba tunnistati kehtetuks ja tänaseks viibib ta siin Eesti ja Ameerika Ühendriikide viisavabaduse alusel.