Printsess LatifaFoto: YouTube
Maailm
18. aprill 2018, 13:41

DRAMAATILINE PÕGENEMISKATSE: soomlanna abiga pagenud Dubai printsess toodi koju tagasi (6)

Dubai printsess, kes oli videos teatanud, et pageb emiraadist, on riigi valitsuse allika väitel tagasi toodud. Nädalaid üldsuse meeli erutanud lugu tundub uskumatu ning sellega on seotud ka soomlanna.

"Võin kinnitada, et nad võtsid ta ja tõid tagasi," ütles anonüümseks jääda sooviv allikas The Guardiani teatel. Informaator ei tea enda sõnul, kust 32aastane šeigitar Latifa bint Mohammed bin Rashid al-Maktoum kätte saadi. Teada olevat vaid see, et printsess on nüüd pere keskel ja tal minevat suurepäraselt. 

Dubai valitseja šeik Mohammed bin Rashid al-Maktoumi tütar teatas märtsis YouTube'i videos oma põgenemisplaanidest. "Ma teen selle video, sest see võib olla viimane video, mis ma teen," alustas lihtsas T-särgis noor naine oma juttu.

Latifa ütles, et on Dubai valitseja ja Alžeeria päritolu ema Horriya Ahmedi tütar ning et ta on varasematelgi aastatel põgeneda püüdnud, et saada vabaks ja oma elu elada. "Varsti lahkun kuidagi ja ma pole tulemuses kindel, aga usun 99%, et see läheb korda. Kui ei lähe, siis võib see video mind aidata, sest mu isa ei hooli muust kui oma mainest."

Latifa toeks astus üles Ühendkuningriigi rühmitus Detained in Dubai ("Dubais kinni peetud"), kes enda sõnul abistab ebaõigluse ohvreid kogu Araabia Ühendemiraadis. Rühmituse sõnul oli printsess üritanud Dubaist jahtlaevaga põgeneda, kuid 4. märtsil tabati alus 80 km kaugusel India rannikust. Sestsaadik on grupeering nõudnud Latifa vabastamist.

Soome ajakirjanduses levisid kuuldused, et koos printsessiga on kadunud ka 41aastane soomlanna Tiina, kes elas Dubais ning keda teati olevat Latifaga lähedastes suhetes. Kuus päeva tagasi kinnitaski personaaltreener Tiina Jauhiainen, et aitas koos prantslase Hervé Jaubert'iga Latifal veebruari lõpus põgeneda, sest printsess tahtis oma julma isa võimu alt pääseda. 

Jaubert'ile kuuluv jahtlaev tabati, kolmik võeti kinni. Soomlanna ja prantslane pääsesid viimaks vabaks, kuid printsessi asukohast või elusolekust polnud Tiinal eelmise nädala pressikonverentsi ajal, mille korraldas Detained in Dubai, aimugi. Jauhinen, kes nimetas Latifat oma parimaks sõbraks, tahtis oma loo avalikustada printsessi vabastamise nimel. "Olin valmis tema nimel oma eluga riskima."

Tiina väitel olid relvastatud sissetungijad ähvardanud neid kõiki maha lasta. Printsess olevat anunud: "Laske mind maha, aga ärge viige mind tagasi!" Jauhiainen oli umbes kaks nädalat trellide taga olnud. Teda süüdistati valitseja tütre põgenemisele kaasaaitamises ning enda sõnul ähvardati teda nii surmanuhtluse kui ka eluaegse vabaduskaotusega. 

Kui Jauhiainen kodumaale naasis, hakkas ta enda sõnul saama telefonitsi ähvardusi. Helistaja olevat olnud sama mees, kes oli teda üle kuulanud. Mees olevat ähvardanud: Dubai valitseja leiab Tiina ükskõik kust üles, kui too ajakirjandusele midagi iitsatab.