Jaak MadisonFoto: Tiina Kõrtsini
Eesti uudised
18. aprill 2018, 13:07

JAAK MADISON: vastuvõetamatu on välismaal abielu sõlmida ja siin selle tunnustamist nõuda (80)

Eesti-USA samasooline abielupaar on kaks aastat taotlenud Eesti riigilt õigust, et ameeriklanna Sarah saaks ametlikult siin elada. Esmaspäeval kinnitati taas, et Ameerikas sõlmitud abielu alusel Sarah'le elamisluba väljastada ei saa. Riigikogu liige Jaak Madison (EKRE) jääb endale kindlaks: välisriikides sõlmitud samasoolised abielud Eestis ei kehti ja abielu saab sõlmida vaid mehe ja naise vahel.

Üle-eelmisel aastal toetas riigikogu õiguskantsleri ettepanekut muuta välismaalaste seadust ja anda Eesti kodanike samasoolistele elukaaslastele Eestis elamisluba. Ettepaneku poolt hääletas 42 saadikut, 19 oli vastu ja 3 saadikut jäid erapooletuks. Eelnõu algatamine seisab aga tänaseni riigikogu põhiseaduskomisjonis.

"Mina ja teised Konservatiivse Rahvaerakonna saadikud hääletasid antud eelnõule ilmselgelt vastu, kuna teises riigis sõlmitud samasooliste abielu ei saa olla aluseks elamusloa väljastamisel," sõnas riigikogu liige Jaak Madison ja lisas, et õnneks pole eelnõu menetlemine edasi arenenud ning tõenäoliselt seda praeguse riigikogu koosseisuga ka ei juhtu.

Madison tõi välja, et Eestis on perekonnaseadus, milles on selgelt nimetatud, et abielu saab sõlmida vaid mehe ja naise vahel. "Seega on täiesti vastuvõetamatu üritada sellest mööda minna sõlmides nn abielu teises riigis ja siis nõuda Eesti riigilt selle tunnustamist," arvas Madison.

Kui naised soovivad Ameerika Ühendriikides sõlmitud abielule tuginedes koos elada, siis Madisoni sõnul on seda võimalik teha ka seal, kus see sõlmiti.

Riigikohtu langetatud otsus on Madisoni arvates väga märgiline ja oluline, sest andis ühese sõnumi. "Välisriikides sõlmitud samasooliste abielud Eestis ei kehti. Eelmise aasta juhtum Rootsis sõlmitud homoabieluga erineb oluliselt, kuna kahjuks ei läinud riik antud vaidluses riigikohtusse. Õnneks tegid seda nüüd antud naised ja aitasid tuua õigusselgust, mis neile küll nii meeldiv polnud."

Sarah Raud ja Kristiina Raud Foto: Erlend Štaub

Mullu otsustas Tallinna ringkonnakohus, et Sarah' ja Kristiina Ameerikas sõlmitud abielu Eestis ei kehti, seega pole võimalik ameeriklannast Sarah'le elamisluba väljastada. Oma õiguste kaitseks pöördus paar riigikohtusse.

Sel esmaspäeval teatati, et riigikohus ei võta kaebust menetlusse, seega jääb kehtima Tallinna ringkonnakohtu eelmisel aastal vastu võetud otsus. Sarah' ajutine elamisluba tunnistati kehtetuks ja tänaseks viibib ta siin Eesti ja Ameerika Ühendriikide viisavabaduse alusel.