Foto: AFP/Scanpix
Maailm
18. aprill 2018, 09:47

Vene Elon Musk vägistati ja piinati vanglas surnuks (13)

Murtud selgroog, noahaavad, elektrilöökidega piinamise, lämmatamise ja vägistamise märgid - need olid vaid mõned sünged ja ootamatud leiud eeluurimisvanglas istunud Vene leiutaja surma uurimises, kirjutab The Independent.

56aastane Valeri Pšenitšnõi, keda sõbrad tituleerisid Vene Elon Muskiks, vangistati jaanuaris, süüdistatuna saja miljoni rubla omastamises. Leiutajal ja ettevõtjal oli olnud Venemaa kaitseministeeriumiga leping allveelaevade 3D-modelleerimiseks, mille abil loodeti tulevikus välja arendada oskused allveelaevade parandamiseks kaugjuhtimise teel.

Vaid kolm nädalat hiljem leiti Pšenitšnõi surnukeha Peterburi vangikongis improviseeritud pitssilmuses kõlkumas, kirjutab Briti leht, kelle artiklit on kommenteerinud ka Toomas Henrik Ilves. "Haige ... milline režiim. Kas need on inimesed, kellega Lääs tahab äri ajada?"

Algul väitsid vanglavõimud, et tegu oli enesetapuga, kuid tema sõbrad aimasid halba. Tugeva ja kaine loomuga Pšenitšnõi polnud nende sõnul enesetapja tüüpi. Nende versiooni kohaselt võidi Pšenitšnõi viia infarktini ning seejärel jätta ravita. Ka lesk pani imeks, kuidas oli vangikongi ilmunud pitsmaterjal. See oli pärit kapuutsiga dressipluusi seest, mida tema abikaasa asjade hulka ei kuulunud.

Üllataval kombel on Vene võimud võtnud omaks, et Pšenitšnõi surm on kahtlane, ning lasknud väidetavalt koguda vangivalvuritelt DNA analüüse.

Jõhker juhtum meenutab teist Vene vanglaskandaali, jurist Sergei Magnitski surma 2009. aasta novembris. Tohutule riigivargusele tähelepanu juhtinud 37aastane Magnitski suri eeluurimisvangistuses, kuhu ta oli sattunud fabritseeritud süüdistuste alusel. Surm oli tohutult piinarikas, kuna Magnitski jäeti tahtlikult ja korduvalt arstiabita.

Valerile anti mõista, et ta lõpetab omadega kirstus

Nagu Magnitski puhul, algasid ka Pšenitšnõi hädad sellest, et ta süüdistas teist inimest pettuses. Tema puhul oli tegu endise äripartneri Andrei Petroviga, keda Valeri süüdistas firmaraha varguses. 2016. aastal järgnes krimiaalasi ja Petrovi vahistamine, kuid kohtuprotsessi käigus õnnestus Petrovil hoopis Pšenitšnõi süüdlaseks teha. Ta mõisteti süüdi pettuses ning kaitseministeeriumi lepingu kulude suureks ajamises. 

Advokaat Larissa Fon-Arevi sõnul anti Pšenitšnõile mõista, et vanglast ta enam välja ei pääse. Kui riiklikud uurijad 16. jaanuaril tema koju läbiotsimist korraldama tulid, saatsid neid julgeolekuteenistuse agendid. "Nad ütlesid, et Valeri vaataks veel viimast korda oma ülikondi. Neid polevat tal enam vaja, kui, siis ainult kirstus."

Fon-Arev avaldab The Independentiga rääkides lootust, et lahkamisaruanne viib viimaks süüdlaste süüdimõistmisele ning toob Pšenitšnõi omastele õigluse majja.

"See surm leidis aset suletud valitsusinstitutsioonis. Minu klient oli abitu riigi vastu, kelle ülesanne oli teda kaitsta. Ma ei luba endal mõelda, et korralikku uurimist ja õigusemõistmist ei tule."