KultuuriministeeriumFoto: TEET MALSROOS
Eesti uudised
17. aprill 2018, 12:28

Kultuuriministeerium lisab Eesti filmile toetust miljon eurot aastas

Valitsus jõudis riigi eelarvestrateegia arutelul kokkuleppele, et riik lisab iga-aastaselt Eesti filmile miljon eurot. See peab tagama, et Eesti filmide tootmine jätkub vähemalt senisel tasemel.

Filmivaldkond vajas lisarahastust, et tagada kodumaise kinotööstuse elujõud ning toodetavate filmide hulk vähemalt senisel tasemel.

„Eestis pole kunagi toodetud nii palju filme kui praegu. Meie film elab häid aegu. Eesti filmipublik peab ka tulevikus saama nautida rahvuslikku kino, meie enda lugusid, meie enda režissööride ja armastatud näitlejate töid,“ ütles kultuuriminister Indrek Saar. „Eesti Vabariigi saja aasta juubelist saadud hoog on võimas ja selle ärakasutamiseks lisabki riik filmivaldkonnale miljon eurot aastas juurde,“ lisas Saar.

Lisandunud miljon eurot võimaldab Eesti filmi instituudil (EFI) tõsta filmidele makstavate toetuste piirmäära ning aastas saab ka edaspidi toetada kuni kuut filmi.

Filminduse eelarve on viimaste aastate jooksul pidevalt tõusnud. Toetus Eesti filmi instituudile tõusis juba käesolevast aastast 350 000 euro võrra ning väliskapitalil tuginev filmi- ja seriaalitootmise toetuskava Film Estonia maht suurenes kaks korda ehk 2 miljoni euroni aastas. Film Estonia analüüs on näidanud, et juba 2017. aastal tõi iga investeeritud üks euro Eestisse tagasi 6,7 eurot välisinvesteeringutena.

Kokkulepe filmi lisarahastuse kohta saavutati riigi eelarvestrateegia arutelul. Strateegia seob kokku valitsuse suuremad eesmärgid, ministeeriumide plaanid ja tegevused ning nende rahastamise järgnevaks neljaks aastaks. Eelarvestrateegia koostatakse igal kevadel. Sügisel menetlevad valitsus ja riigikogu järgneva aasta riigieelarvet ning siis selguvad konkreetsed kulud ja tulud, sealhulgas ka näiteks eri valdkondade lõplik palgafond.