Inimesed

Leelo Tungal: Siberist naasnud naine polnud minu ema (41)

LISA KOMMENTAAR

МГБ (MGB), oli NSV Liidu riikliku julgeoleku ametkond aastatel 1946–1953. 5. jaanuar 2019, 09:00
Kerge tähelepanek! NKVD eksisteeris, kuni 1946-nda aastani... Reorganiseeriti, saadeti laiali, asemele tulid MVD/miilits ja MGB/julgeolek, hilisema KGB eellane... Päris veider oli vaadata, kuidas Juhan Ulfsak uksel selgesõnaliselt põrutab, et on NKVD - uurija!!! Kas filmi loojatel, ei ole raha, endale pädevaid ajalookonsultante palgata? Suuremaid ja väiksemaid prohmakaid oli spektaaklis omajagu...
Isa saadeti 6 aastaselt tädiga siberisse.2. jaanuar 2019, 12:31
Siberis teised vene poisid peksid ja nimetasid fashistiks. Nälg, elu oli raske. Tagasi tulles peeti teda eestlaste hulgas venelaseks ja venelaste hulgas rahvavaenlaseks. Siberis õppis ära vene keele ja siin uuesti eestikeele grammatika. Hiljem täiskasvanuna õnnestus astuda rahvavaenlasena läbi ime ülikooli. Vene keeles kuulsin teda rääkimas väga harva. Vihkas vene süsteemi elu lõpuni. Tema onu (minu vanaonu) oli tollel ajal kuulus metsavend ja tapeti NKVD poolt. Ka praegu on veel elus palju inimesi, kes on olnud ise või kelle lähedased on kannatajad. Valus on lugeda asjatundmatuid kommentaare.
Isa saadeti 6 aastaselt tädiga siberisse.2. jaanuar 2019, 12:29
Filmi lõpp oli aus. Paljud tagasitulijad olidki inimvared. Ka siin tagasitulles ei lõpetatud nende kiusamist. Lapsel on emast kujutlus ja unistus. Kui tegelikkus on vangist saabunud nälginud ja kahvatu välimuselt 20a vanem inimene, siis taas üks osa lapse maailmast variseb kokku. Minu isa oli 6 aastane, kui viidi ilma vanemateta siberisse. Tema isa (minu vanaisa) oli juba ära viidud ja teisest küüditamisest sai tema ema (minu vanaema) aimu ning varjas ennast. Arvati, et kes ikka last viib, aga arv oli vaja täis saada ja võeti laps koos tädiga. Laps kasvaski siberis üksi vaid tädiga.
rääkimata jutud22. aprill 2018, 22:24
Ema vast ei rääkinud, mis jõhkrusi ta vahepeal üle elama pidi ja mis temaga ülekuulamistel tehti.
Kah laps olnud sel ajal kell 13 4819. aprill 2018, 21:49
Teine seletus oleks nagu teise inimese elu, kes kohutavalt on kannatanud terve oma elu ja kasvanud ilma isata vanavanemate abiga? Olgu muld sellele vaba hingega Eesti mehele kerge, kelle viimaseks sooviks oli puhata oma kodumaa mullas!
Vaatamata sellele on olnud teil õnnelik elu ? Väitsite, et selle pisaraidkiskuva loo eesmärk oli kinnitada meie presidendi versiooni õnnetust lapsepõlvest. Usun, et neid valusaid lugusid on enamustel Eesti peredel, mis pidi läbi elama meie armastatud kirjanik Leelo Tungal.
Lugu on väga traagiline ja seda filmi vaadates saavad meie rahva kannatusi tundma ka meie tänased lapsed, kelledel on siiski päris õnnelik lapsepõlv!
Elutõde19. aprill 2018, 14:20
Laps võib teatud tingimustel emast võõrduda, aga ema ei võõrdu mitte iialgi oma lapsest.
Kah laps sel ajal - õelale arvajale19. aprill 2018, 13:48
Kirjutasin teile pika vastuse, seda ei lastud läbi, teen siis lühidalt, ehk läheb läbi.
Minu isa oli. omakaitses, 1944 ostis perele piletid viimaele laevale , mis Pärnust Berliini sõitis, laev pommitati sadamas põhja ja ema keeras meiega kodutallu tagasi. jättis meid vanavanemate hoole alla ja ise asus tööd otsima.47.aastal viis meid talust ära oma juurde. Isaga ei saanudki enam kokku, Ta oli sõjakeerises Kanadasse jõudnud ja peale surma saadeti tuhk kodumaale.
Kah laps olnud sel ajal kell 13 0019. aprill 2018, 08:48
Kuidas see ema siis need lapsed kaasa haarata sai ja minema põgens.
See oli ikka KGB ga kokkumäng. Selge see, et su isa käis metsas metsavendi taga ajamas ,millest see metsik koolide vahetus ja nii õnnelik lapsepõlv, et isegi pioneerikaelarätt kaelas.
Ega nüüd juhuslikult nii õnnelikult laulda ei saaks, sest kõik teed olid ju sellistele inimestele valla, kes olid pealekaebajad ja äraandjad, eesti rahva reeturid! Eestlane ei unusta äraandjaid!
Q-le toetuseks17. aprill 2018, 18:05
Juhani Aho on on ühes oma raamatus , vist " Mälestused", öelnud -Kui kõik ülekohus ja koledused, mis maailmas on olemas olnud, kätte maksta, siis tuleks karistuseks tappa kogu maailm ja lõpuks lunastuseks iseennast." Ammuolnud koledusi ei saa lõpmatult endaga kaasa vedada ja ei saa lapsi vanemate pattude eest vastutavaks teha. Kõigile teada ja tuntud asjad
Väga hea ja mõistlik ettepanek 17. aprill 2018, 23:21
kommentaaris.
lugupidamine
Kah laps olnud sel ajal17. aprill 2018, 13:00
Mulle tundus, et Leelo Tungla mälestusi kasutati ära propagandahõngulise ajastufilmi tegemise alusena. Filmi kuhjati kokku kõikvõimalikud negatiivsed ilmingud: küüditamine, pealekaebamine, "mustad mehed", umbvenelastest direktorid, pioneeritöö pealesurumine jm. Pean ütlema, et olin ka ise küüditamise nimekirjas, aga ema võttis lapsed kaasa ja hoidis küüditamisest kõrvale. Käisin algkooli ajal 5 erinevas koolis. Üheski koolis polnud umbvenelasest töötajat, kusagil ei näinud ma "musta meest".Loomulikult oli koole, kus oli neid. Ma tahan väita, et selle pisaraidkiskuva loo eesmärk oli kinnitada presidendi versiooni õnnetust lapsepõlvest. Minul ei olnud õnnetu lapsepõlv. Ma ei taha, et inimesed pannakse
ühtmoodi arvama, et kõik oli siis halb. Kas see pole mitte manipuleerimine? Lisaks oli filmiversioonis mitmeid muudatusi. Tegelikult Leelo ema ei küüditatud ju, ta vahistati ja kohtu otsusega sai 25+5. Vabaks sai ta oma mehe argumenteeritud nõudmiste alusel juba 5 aasta pärast .Miks Leelo Tungal muudatustega nõusstus, on arusaamatu. Arvatavasti jään oma arvamusega üksi, aga mulle meeldib arvata.
ei olnud 17. aprill 2018, 13:42
No ei olnud see film negatiivne
ätt.17. aprill 2018, 16:00
Samuti arvan ka mina kes elasin tollel ajal !
tp:Kah laps olnud sel ajal17. aprill 2018, 16:08
Ei saa aru inimestest, kes seda aega õigustavad. Taluperes kasvavatel lastel polnud võimalik kooli vahetada. Olen hulga noorem, ei tea seda aega, aga sugulaste ja tuttavate juttude põhjal oli õhk hirmust paks. Ei teatud ju, kelle perele järgmisena järgi tullakse. Esmaspäevad koolis olevat olnud kõige hullemad, klassis mitmed tühjad pingid, ent keegi ei julgenud sõnakest poetada. Annaks Jumal, et meie rahvas enam midagi sellist kogema ei peaks.
ka tolleaegne laps17. aprill 2018, 19:38
kohati oli see aeg palju hullem - metsavendade jaht, viimaste loomade äravõtmine
ka minu 6aastase lapse käest käidi küsimas- ega teie majas kedagi peidus ole?
Piret17. aprill 2018, 23:13
Vabaks ei lastud mitte mehe argumenteeritud nõudmiste alusel, (appu kui rumal jutt!) vaid selletõttu, et Stalin suri.
Moor18. aprill 2018, 13:39
Tegemist on ju ilmselge lineaarse propagandafilmiga. Minu arvates ka mitte eriti õnnestunud teosega. Mind väga häiris see, et raamatus oli tüdruk kolme aastane kui ema ära viiakse ja filmis mängitakse seda situatsiooni koolilapsega. Mõjub jube opakalt kui nii suur tüdruk ei saa aru mida tähendab, et ema püssimeeste vahel ära viiakse ja pärast süüdistab isa valetamises. See näitab, et propaganda filmikese tegijaile käis üle jõu ja mõistuse raamatu tegevuse filmiks kirjutamine. Samuti oli ikka ilmselt väga vaja just seda last kasutada (vaata kes on isa ja milline on tema erakondlik positsioon ja seos filme rahastava asutusega).
to:Moor 18. aprill 2018, 14:49
Aru ma ei saa, kus on siin propaganda? Leelo Tungal on reaalne luust ja
to:Moor18. aprill 2018, 14:55
Aru ma ei saa, kus on siin propaganda? Leelo Tungal on reaalne, luust ja lihast inimene, kelle ema saadeti kaebuse põhjal Siberisse. Isa pidi tolles idiootlikus totalitaarses režiimis üksi väikese tütrega hakkama saama. Lugu on erinevates variatsioonides tuttav tõenäoliselt pea igale Eesti perele. Rahva mälu säilitamine pole propaganda,
seltsimees naine17. aprill 2018, 12:31
Jah, oli kole aeg. Aga kas praegu on parem?
no17. aprill 2018, 14:25
seltsimees naine! Ära võrdle võrreldamatuid asju/aegu!!!
to:seltsimees naine17. aprill 2018, 16:12
Ei saa aru, kust sinusugused inimesed küll tulevad? Tõenäoliselt trollivabrikust.
To seltsimees naine17. aprill 2018, 19:24
Kui praegu on hullem ,siis on sul asjad ilmselt pakitud, kuivikott ootab nurgas ja tead kindlalt, et kohe koputatakse uksele ja ongi minek.
mälestused, mälestused17. aprill 2018, 12:29
Mu vanalell põgenes Vorkuta vangilaagrist (suur süüdlane, talunike aianduskonsulent), ohtlik teekond tagasi koju. Kodus selgus, et naine oli tast lahti ütelnud, pidi elama keldris kartulisalve all. Tegelikult on palju rääkimata lugusid, Tungal on talent, kes oskas oma pained raamatusse panna.
Tädi17. aprill 2018, 11:00
Mulle tundub,et enamuses kommijatest pole raamatut lugenud ega filmi näinud.Lõpp oli hea,see oli traagika.
mnjaa17. aprill 2018, 10:57
Miskit selles lõpustseenis siiski minuga kokku ei kõlanud. Ei tundunud usutav. See, et laps ema aastate möödudes võõristab, on vägagi usutav.
Aga et ema vaatab last suhteliselt külmalt, oli isegi ebameeldiv. Käest kinni võtmine, pilgud ja naeratus panid muidugi silmast vee jooksma. Aga nende pilkude järel käis see kuidagi liiga kiiresti.
Aga ei me tea, mis eluolu meie endiga oleks teinud. Pigem oli see ema poolt tarkus, mida aga kahjuks silmist näha ei olnud, et ta ei hakanud last ründama, vaid ootas, vaatas.
Kõnekas lõpp igal juhul.
Leo17. aprill 2018, 10:33
Minu ema ja minu naine on juba 36 aastat sõda pidanud!!!
tänapäeva17. aprill 2018, 10:20
silmakirjalikus ja kahepalgelises maailmas nimetatakse seda ümberõppeks kodumaa looduskaunimates paikades või riigi toetatud õppereisiks.
KAHJUKS17. aprill 2018, 10:17
Jah, tõesti ainult sünnitamine ei tee emast ema. kui puuduvad ühised lapsemängud ja süllevõtmised ja paitamised, siis armastust ei tekkigi. Need lapsed , kes on ka praegusel ajal oma ema armastusest ilma jäänud tunnevad, et neid pole kellegile vaja.
Muidugi, küüditamisajal olid lood teistsugused. Pered lahutati vägivaldselt.
Ka minu vanaema suri Siberis ja kahjuks sellepärast olen ilma jäänud oma vanaema armastusest....
Üks tähelepanek filmi osas17. aprill 2018, 10:04
Filmi lõpus oleks võinud olla Leelo Tungalist pildid ja ka info, kui armastatud ja imeline kirjanik-luuletaja temast on saanud. Kuna film osaleb ka paljudel festivalidel, annab see lõpus olev info filmile veel lisa väärtust. Meie teame, kes on Leelo Tungal, aga teised ei tea. Palun lisage see lõppu juurde.
Seda, et17. aprill 2018, 12:17
Hea mõte. Olen isegi mõelnud, et küllap olid vanemad oma tütre üle ikkagi väga õnnelikud ja uhked.
Ainile17. aprill 2018, 09:42
käige ise söjas ära,siis kommenteerige,kuidas soovite.Minu vanaisad södisid üksteise vastu.See löpmatu ärplemine!
Pere on väike17. aprill 2018, 10:16
Õige! Mul on kodus sama jama, minu ema ja naise ema sõdivad üksteise vastu. See lõpmatu ärplemine!
to pere on väike17. aprill 2018, 11:04
leidis ka, millega võrrelda. sõda/küüditamist ja muttide omavahelist kismat..??
see sul17. aprill 2018, 14:29
ju pubeka jutt! Saa suureks ja ära ilgu sõja teemal!
17. aprill 2018, 07:04
Sisu ei vastanud kommenteerimise reeglitele
Raivo17. aprill 2018, 09:31
Küüditamine oli 49.ndal. ütleme,et küüditaja oli vähemalt 20 aastane,siis kui palju on riigikogus üldse 90 aastasi? Tulge inimesed juba mõistusele
Q17. aprill 2018, 09:59
Küüditati lapsed,et nad on äkki käsilased ja nüüd otsitakse tolleaegseid lapsi,et äkki on käsilased. Me pole parem,kui vene võim ja ka pole arenenud 70.aasta jooksul. Venelased ajavad siiamaani faśiste taga,meie küüditajaid,kellel on tervemad ajud?
.17. aprill 2018, 15:16
Kas venelastel on keelatud eestis elada?
Raivo17. aprill 2018, 15:58
Kuule sina"terved ajud",sa polegi 70 aastaga arenenud.
Karla5017. aprill 2018, 18:28
Ära solva venelasi. Venelased on eestis elanud kogu aeg ja ka nemad olid need, keda külmale maale saadeti. Need kõva kisaga isikud, kes omale eristaatust jne. soovivad on t.i.b.l.a.d. Eesti kohalikud venelased pole t.i.b.l.a.d. Igat venekeelset inimest pole vaja ka venelaseks nimetada.
18. aprill 2018, 09:26
just need praegused eesti kohalikud venelased ON t i b .l a d!